Stari Niš

Veoma lepa kuća: Saraj Deli-Ali bega

Drugi putopisac, koji je iste 1658. godine prošao kroz Niš, bio je Francuski diplomata Mišel Kikle. Dobro je znao Turski jezik i bio je dobar poznavalac turskih običaja i kulture.

Kikle je poznati specijalista za tumačenje šifri u državnim ministarstvima i ambasadama. Međutim, u Carigradu je bio umešan u jednu diplomatsku aferu, zbog čega je ubijen po nalogu Francuskog ambasadora. Napisao je putopis “Putovanje kopnom u Carigrad“, objavljen u Parizu 1664. godine.

U Nišu je ostao dva dana u junu 1658. godine, ali je zapisao veoma malo, samo:

“Sutradan, 19. juna 1658. godine, ujutru, u četvrtak na dan Brašančeva, mi pođosmo odatle za Niš i prođosmo kroz šume sa istom opasnošću. Pošto smo prošli nekoliko dosta velikih potoka, stigosmo u Niš, pored koga protiče reka Nišava, koja se uliva u Moravu. Tu ima više džamija od kojih je najveća Hungjar džamija (ostaci i danas stoje u Šumatovačkoj), druga je Jusuf begova džamija, a ostale su manje. Nalaze se i dve banje (kupatila) i više česama. Mi odsedosmo kod Deli Alibega, u veoma lepoj kući. Probavivši tu ostatak dana i sledeću noć, krenusmo odatle sutradan, u petak 21. juna, u podne. “

Kao i svi drugi putopisci koji su prolazili kroz Niš i Kikle spominje džamije u gradu. Džamije su bile veoma uočljive, visoke sa minaretima i od tvrdog materijala. Turski izvodi početkom XVII veka spominju 11 džamija, od kojih je čak osam bilo izgrađeno u Tvrđavi.

Kikle ukazuje i na postojanje “dve banje” u varoši. To su već pomenuta dva hamama: Mehmed begov na desnoj obali Nišave, u Tvrđavi i Ali begov na levoj obali.

Jedan od najlepših objekata koji je Kikle kao “veoma lepu kuću” pomenuo je saraj Deli Ali bega. Deli Ali beg je bio paša i namesnik provincije Rumelije. Bio je veoma bogat i tokom XVII veka jedan od najuglednijih Nišlija. Ova kuća, saraj, dvor, bila je najlepša u Nišu. Imala je sve karakteristike islamskog stambenog građevinarstva. Stambeni prostor je oblikovan u cilju udobnosti i korisnosti, sa divanhanama, ćoškama, hamamdžicima, dolapima, pećima za grejanje. Imala je lep položaj i cvetno dvorište.

Iz knjige “Stari zapisi o Nišu”
Borislav Andrejević

ODLOMAK IZ KNJIGEmilan novakovic 15

Zemlja najlepše patnje”
Milan Novaković

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com