Društvo

Vernici islamske veroispovesti slave Kurban – bajram

Vernici islamske veroispovesti slave Kurban – bajram, veliki praznik žrtvovanja i darivanja, Kurban ili Hadži bajram je drugi od dva verska praznika koji proslavljaju muslimani širom sveta.

Tokom ovog praznika veliki broj vernika obavlja Hadž, jednu od pet osnovnih islamskih dužnosti.

On predstavlja poštovanje volje Ibrahima da žrtvuje svoga sina, kao čin pokornosti Božijoj volji, prije nego što je Bog intervenisao preko svog anđela Džibrila, koji ga je obavestio da je žrtva već primljena. Meso žrtvovane životinje se deli na tri dela. Porodica zadržava jednu trećinu; drugu trećinu daju rodbini, prijateljima i komšijama; treća trećina se daje siromašnima i ugroženima.

Molitva dečaka; Foto: Pixabay.com (ilustracija)

U lunarnom islamskom kalendaru, Kurban-bajram počinje deseti dan meseca Zu el Hidža i traje četiri dana. U međunarodnom (gregorijanskom) kalendaru, dani variraju od godine do godine, pomerajući se jedanaest dana ranije svake godine.

Kurban-bajram je posljednji od dva bajramska praznika, dok je prvi Ramazanski bajram. Osnova za praznovanje Kurban-bajrama dolazi iz 196. ajeta iz sure El Bekara, druge najduže sure u Kuranu. Reč „bajram” se javlja i u suri El Mejda, petoj suri u Kuranu, i znači „svečani praznik”.

Muslimani u Nišu tradicionalno proslavljaju praznik molitvom u Islam Aginoj džamiji i u svojim domovima deleći darove sa najbližima.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije čestitao je praznik Kurban bajram islamskim vernicima.

Patrijarh Porfirije je na svom Instagram profilu naveo da „braći muslimanima“ čestita taj veliki islamski praznik, „kojim proslavljaju žrtvu praoca Avraama (Ibrahima) koji je zarad ljubavi i odanosti Bogu bio spreman i na najveću i najtežu žrtvu“.

„I hrišćani i muslimani, kao Avraamovi naslednici, pozvani su da čine Avraamova dela, odnosno da kroz ličnu žrtvu svoju ljubav učine delatnom, a da u tom duhu današnji veliki praznik bude podsticaj da se naši bratski odnosi ukrepe delima ljubavi, životom u slozi i saradnji, radi zajedničke radosti svih ljudi dobre volje“, napisao je patrijarh.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com