Stari Niš

Pet vekova BUREKA u Nišu

U Niškim hanovima, karavansarajima i imaretima spravljan je „dobar i ukusan hleb od belog brašna ….. mešan sa posebnim kvascem (majom) od istučenog nohuta (grašak), leblebije ….“

Pekari se u Turskim izvorima o Nišu pominju se u popisima iz 1498. i 1516. godine po jedan, a 1528. godine trojica. Interesantno je da se prvi buregdžija u Nišu pominje 1498. godine. On je mogao praviti Burek po propisima važećim za čitavu Tursku: tačno određene debljine kora i kvaliteta materijala: sira, jaja, voća i povrća (zelje , spanać, jabuke, trešnje, višnje).

putopis nocenje 01Ozer de Buzbek veoma hvali Niš. Ističe da je „grad veoma prijatan“. Dodaje, takođe, da je Niš mali grad „ali najnaseljeniji u zemlji i u njemu ima najviše dućana.“

Posebno govori o gostionicama, odnosno hanovima, karavansarajima i imaretima. U Nišu su već u XV veku izgrađeni prvi ugostiteljski objekti, hanovi. To su bile veće građevine, uglavnom spratne, u kojima je u prizemlju bila kafana, a na spratu sobe za noćenje. U vreme kada je Buzbek posetio Niš, oko polovine XVI veka, u varoši, koja se tada nalazila na mestu današnje Tvrđave, postojala su tri hana i jedan karavansaraj izgrađen 1553. godine.

burek 02

Služili su za smeštaj putnika, robe i konja. Najhvaljenije gostionice u Turskoj, pa i u Nišu, bile su imareti. Jedan imaret sa više soba za besplatno noćenje i besplatnom hranom nalazio se u Tvrđavi. Izgrađen je krajem XV veka kao zadužbina Ali bega u Nišu. Kraj imareta građena je zavoja ili tekija, svetilište derviša, koji su obrađivali njive od zaveštača Ali bega namenjene „izdržavanju svoje zadužbine“.

Uz imaret i tekiju iskopan je i bunar sa hladnom pijaćom vodom. Ove zavoje sa imaretima i bunarima, kao zadužbine, u potpunosti odgovaraju hrišćanskim manastirima, gde su kaluđeri besplatno hranili putnike koji su noćili u gostinjskim sobama.

burek 01
Pisma is Turske, napisao 1595

Iz knjige „Stari zapisi o Nišu“
Borislav Andrejević

ODLOMAK IZ KNJIGEmilan novakovic 15

Zemlja najlepše patnje“
Milan Novaković

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com