Sport

Niški ragbisti osvojili Štit Srbije

Ragbi 13 klub Radnički Niš osvojio je Štit Srbije, a u finalu kupa igrali su protiv ekipe Bijelih Zečeva iz Banja Luke. Ovo je, ujedno, i prvi trofej niškog ragbi kluba. Pobedili su rezultataom 38:14.

Ragbi 13 Klub Niš je osnovan 31. marta 2007. godine od strane velškog internacionalca i predsednika škotske ragbi 13 federacije John Rismana. Prvu utakmicu igrali su protiv FPN XIII u junu 2007. koje su pobedili rezultatom 30:18.

index

“Klub i liga su na amaterskom nivou, bez obzira na to naša reprezentacija se dobro kotira na evropskoj i svetskoj rang listi. Srbija se u evropi nalazi na 7. a na svetskoj rang listi na 12. mestu”, kaže za Niške Vesti trener Dušan Kocić.

Liga se sastoji od 6 ekipa – Crvena Zvezda, Partizan, Dorćol, Tašmajdan Tigrovi, Nova Pazova i Radnički Niš. Postoje još 2 niža ranga takmičenja i Kup Srbije. 

Ragbi Liga u svetu poznata i kao Ragbi 13 je igra u kojoj ekipe nastupaju sa po 13 igraca i 4 izmene, koje se mogu menjati u toku meča nešto nalik na košarkašku ili rukometnu utakmicu.

“Specifično za sport jeste da lopta mora uvek da se dodaje u nazad. Često se ovaj sport meša sa Američkim fudbalom iako, kažu, ima vrlo malo sličnosti. U ragbiju ne postoji oprema nalik na kacige i štitnike koji se nose u Američkom Fudbalu. Poeni se računaju tako sto jedna ekipa treba da spusti loptu u protivnički esej koji se nalazi na suprotnom delu terena koji je isti kao fudbalski”, objašnjavaju.

index3

Esej nosi 4 poena i kao nagradu ekipa koja postigne esej ima šansu da šutira na protivnički gol za dodatna 2 poena. Utakmica traje 80 minuta, sa pauzom na poluvremenu od 10 minuta. Dva puta po 40 min nešto nalik na fudbalsku utakmicu, takođe nema tajm out-a. Svaka ekipa ima pravo na 6 napada u kojima može da dođe do protivničkog eseja, dodaju.

index6

index2

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com