Društvo

Obeležena godišnjica bitke na Čegru

Niš je svečanom ceremonijom obeležio 207. godišnjicu Čegarske bitke. U kapeli Ćele kule sveštenstvo niške eparhije održalo je pomen čegarskim junacima, a kod spomen kompleksa iznad grada, vence su položili predstavnici grada, opštine Pantelej, vojske, policije, razna udruženja i potomci Stevana Sinđelića.

Potomak čuvenog vojvode Radoslav Sinđelić koji ima 66 godina, već decenijama brine o kući svog pretka Stevana koja se nalazi u Gabrovcu. Njegov trinaestogodišnji unuk, takođe Stevan, rođen je baš na današnji dan.

“Vrlo sam ponosan na svog čukun-čukundedu i na to što nosim njegovo ime”, kaže mladi Sinđelić.

Vence su na spomen kompleks položili i gradonačelnik Niša Zoran Perišić, kao i Miloš Popović iz Ministarstva za rad, zapošljavanje socijalna i boračka pitanja.

Jedna od većih bitki između Srba ustanika i Turaka odigrala se pre više od dva veka. Vođa srpske vojske bio je vojvoda Stevan Sinđelić,a tursku vojsku je u boju predvodio Huršid-paša. Oko 40.000 Turaka bilo je stacionirano u niškoj Tvrđavi, dok je malobrojnija srpska vojska imala 18.000 ljudi.

Kada su brojnije turske snage prodrle u šanac Stevan Sinđelić je pucao iz kubure u podzemni magacin baruta. Tada su nastradali svi srpski vojnici i oko 12.000 turskih.

Organizator državne ceremonije bio je Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com