Kultura

Bista niškog vajara u Klivlendskim baštama

Oaza srpske baštine u američkoj državi Ohajo će 19. juna dobiti novog stanovnika. Sedmu po redu bistu Bašte Srbije krasiće bronzani lik naše naučnice Mileve Marić, delo niškog skulptora Ivana Felkera. Biće to prvo obeležje slavnoj Srpkinji u SAD.

Nekada jedina žena u šestočlanoj studentskoj grupi čuvene ciriške Federalne politehničke škole, danas Švajcarskog federalnog instituta za tehnologiju, u kojoj je upoznala svog budućeg supruga Alberta Ajnštajna, Mileva Marić, rođena Titeljanka, iznova će braniti ženski naučni glas, ovoga puta pod krošnjama bukovog i hrastovog drveća, u društvu šestorice velikana.

bista6
Ivan Felker, vajar

U Klivlendu, gradu na ušću Kajahoge u Iri, komuni od sto dvadeset nacija, nalazi se Rokfelerov park, a u njemu Klivlendske kulturne bašte, vrtni kompleks na oko 12 hektara, sastavljen od manjih etno-prostora, 29 završenih i osam u izgradnji vrsnih nacionalnih kutaka. Među njima je i Srpska kulturna bašta, na meandarskim stazama ispresecanom placu broj 32 uzduž Bulevara Martina Lutera Kinga, sa središnjim kamenim mozaikom koji grli mermernu kocku od četiri slova “S” i ikonom Svetog Save pod kojom je natpis “Samo sloga Srbina spasava”.

Novinar i šekspirovac Lio Vajdental pomogao je 1916. godine osnivanje pionirske bašte, koja će potom prerasti u britansku. S obzirom na veliki priliv ljudi različitih nacionalnosti u Klivlend, rodila mu se ideja o stvaranju multietničkog parka. Tu viziju će arhitekta Ernest Boudič oživotvoriti. Slovenačka bašta, predstavljena 1932, postaće jugoslovenska, a raspadom SFRJ vratiti se Sloveniji. U proleće 2006, inicijativom Aleksa Mačeskog, tadašnjeg predsednika i izdavača vodećeg klivlendskog dnevnika “Plejn diler”, a današnjeg počasnog konzula Republike Srbije u Ohaju, počela su se prikupljati sredstva za Baštu Srbije, koja je otvorena velikom svečanošću 5. oktobra 2008. Tokom proteklih osam godina, u njoj su se našle skulpture šest značajnih ličnosti iz srpske istorije, kulture, nauke i umetnosti. Uskoro će im se pridružiti i prva žena.

kbista3

Aleks Mačeski

“U Srpskoj kulturnoj bašti imamo biste Nikole Tesle, Petra I Karađorđevića, Stevana Mokranjca, Petra II Petrovića Njegoša, Mihajla Pupina i Vuka Stefanovića Karadžića. Smatrao sam da bi bilo dobro da pored njih bista Mileve Marić bude prva ženska skulptura, jer je Mileva bila sjajna fizičarka i matematičarka i Ajnštajnova žena i partner”, kaže Aleks Mačeski, u čiju je čast u Bašti zasađeno drvo.

bista4bista5

Mileva Marić

Lik srpske naučnice oblikovan je na osnovu njene portretne fotografije iz 1896. godine i delo je akademskog vajara Ivana Felkera, koji otkriva da je ukupna visina skulpture 65 cm. Felker je rođen 1950. godine u Nišu, a vajarstvo je diplomirao na beogradskom Fakultetu primenjenih umetnosti. Bio je učesnik brojnih izložbi u zemlji i inostranstvu, više puta izlagavši i samostalno. Dobitnik je domaćih i međunarodnih skulptorskih nagrada. Njegova dela krase mnoge javne prostore, muzeje i umetničke galerije. Pomenućemo samo statue pisca Stevana Sremca, lovca Kalče i psa mu Čape, koji za kafanskim stolom pozdravljaju meraklije i njihove posetioce na početku Kazandžijskog sokačeta u centru Niša. Osim obeležja Milevi Marić, Felker je autor još tri biste znamenitih Srba iz Klivlendskih kulturnih bašti.

bista2

Vukman Krivokuća

Kompletnu logistiku u vezi sa livenjem nove biste i slanjem za Sjedinjene Američke Države potpisuje Vukman Krivokuća iz Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu. “To će biti četvrta bista do sada u čijem postavljanju u klivlendskoj Bašti Srbije učestvujem, uz dogovor sa gospodinom Mačeskim. Pre Mileve, imao sam ulogu u izradi skulptura Petra Oslobodioca, Vuka Karadžića i Mokranjca”, potvrđuje Krivokuća.

“Ceremoniju posvećivanja biste Mileve Marić planiramo za nedelju, 19. jun, od 13:30 sati po lokalnom vremenu u Srpskoj kulturnoj bašti u Klivlendu. Taj čin biće rezultat naših napora koji su deo želje da se pokaže šta su istaknuti Srbi doprineli svojoj zemlji i svetu”, najavljuje Aleks Mačeski predstojeću svetkovinu.

“Imamo mnogo ideja za buduće biste, ali to zavisi od toga koliko ćemo novca sakupiti. Svi zainteresovani su dobrodošli da pomognu”, dodaje Mačeski.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com