Društvo

Najmlađi niški vladika Arsenije, potomak Jakova Nenadovića (VIDEO)

Iako se Srpska pravoslavna crkva još uvek nije oglasila povodom postavljenja novih vladika, Blic prenosi da je za vladiku niškog imenovan Arsenije Glavčić koji je do sada bio episkop toplički. Ovo je odlučeno na jučerašnjem prolećnom zasedanju sabora SPC. Novi vladika ima 39 godina i , po majci, potiče iz ugledne porodice Nenadovića.

Ko je Arsenije Glavčić?

Episkop Arsenije (Milomir Glavčić) rođen je 10. marta 1978. u Vršcu, od oca Bogdana i majke Ružice rođene Nenadović. Deda po majci, Nikola, potomak je Jakova Nenadovića, legendarnog vojvode iz Prvog srpskog ustanka.

Osnovnu školu je završio u rodnom mestu 1993. godine. Odatle po blagoslovu tadašnjeg episkopa banatskog Hrizostoma (Stolića) odlazi u Bogosloviju Svetog Save u Beogradu.

Školovanje u Bogosloviji završava odličnim uspjehom 1998, a zatim se upisuje na Bogoslovski fakultet u Beogradu. U toku studija dva puta je odlazio na Puškinov institut u Moskvi, radi usavršavanja ruskog jezika (1999. i 2000.)

2002. episkop banatski Hrizostom postavlja ga na dužnost sekretara Eparhijskog upravnog odbora i blagajnika Eparhije banatske. Na toj dužnosti ostaje sve do septembra 2004. Sledeći svog duhovnog oca episkopa Hrizostoma prelazi u Eparhiju žičku gde je postavljen na dužnost sekretara episkopa u julu 2005. godine.

Foto: Etnografski muzej Beograd

Monaški život i postdiplomske studije u Solunu

Istovremeno započinje i pripremu za monaški život kao iskušenik na Episkopskom dvoru u manastiru Žiči. U septembru 2005. diplomirao je na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu.

Na dužnosti sekretara episkopa žičkog ostaje do oktobra 2006. kada, po blagoslovu Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve, odlazi na postdiplomske studije u Grčku. Na Bogoslovskom fakultetu Aristotelovog univerziteta u Solunu upisuje se na magistarske studije na Katedri za liturgiku kod profesora Panajotisa Skalcisa. Magistarsku disertaciju na temu: „Tipik Svetog Nikodima, arhiepiskopa srpskog“ odbranio je 29. novembra 2012. sa odličnom ocenom.

U toku studija prima monaški postrig u manastiru Studenici, 1. avgusta 2007, dobivši ime Arsenije. Na praznik Svetog proroka Ilije iste godine rukopoložen je u čin jerođakona od strane episkopa žičkog Hrizostoma u manastiru Studenici.

Dve nedelje kasnije, na praznik Prenosa moštiju Svetog arhiđakona Stefana, 15. avgusta, u manastiru Žiči episkop žički Hrizostom rukopoložio ga je u čin jeromonaha.

Nakon toga vraća se na studije u Solun, a naredne godine na praznik Prepodobne Anastasije Srpske, 5. jula, u manastiru Studenici proizveden je u čin arhimandrita.

Nakon osvećenja novog Episkopskog dvora u Kraljevu, 15. maja 2011, zajedno sa episkopom žičkim Hrizostomom, kao pridvorni monah, prelazi iz manastira Žiče u Kraljevo.

Nakon upokojenja episkopa Hrizostoma nastavlja da vrši poslušanje pridvornog monaha. U februaru 2014, na predlog administratora Eparhije žičke episkopa šumadijskog Jovana (Mladenovića), dobija blagoslov Svetog arhijerejskog sinoda za doktorske studije na Bogoslovskom fakultetu Aristotelovog univerziteta u Solunu.

Na redovnom prolećnom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora SPC, pre tačno tri godine izabran je za episkopa topličkog, vikara patrijarha srpskog Irineja i sa tog mesta  dolazi za vladiku eparhije niške.

Izvor: Wikipedia

Ključne reči

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Close