Društvo

Mitropolit Porfirije je novi patrijarh Srpske pravoslavne crkve

Uvođenje u tron patrijarha sutra u Sabornoj crkvi u Beogradu

Mitropolit zagrebačko-ljubaljanski Porfirije novi je patrijarh Srpske pravoslavne crkve, odlučeno je na Svetom arhijerejskom Saboru SPC.

Izbor 46. patrijarha SPC prvi put je održan van Patrijaršije, a razlog je pandemija kovida i pogodniji epidemiološki uslovi koje prostor hrama Svetog Save na Vračaru omogućuje za sprovođenje neophodnih mera zaštite.

Izbor novog patrijarha SPC oglasila su crkvena zvona hrama Svetog Save, kao i Saborne crkve u Beogradu.

Patrijarh Porfirije je treći po redu, koji je izabran apostolskim žrebom. Prvi u duhu te apostolske tradicije je 1990. godine izabran tadašnji episkop raško-prizrenski Pavle, a 2010. i njegov naslednik Irinej.

Prema Ustavu SPC patrijarh je izabran na „apostolski“ način, kako bi se otklonio politički uticaj. Ovaj način biranja uveden je u vreme patrijarha Germana.

Sveta Arhijerejska Liturgija na kojoj će Njegova Svetost g. Porfirije biti uveden u najsvetiji tron Arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog biće služena 19. ferbruara 2021. godine u beogradskoj Sabornoj crkvi Svetog arhangela Mihaila sa početkom u 9 časova. Tačan datum ustoličenja u Pećkoj patrijaršiji utvrdiće Sinod SPC.

Biografija Patrijarha Porfirija

Foto: Eparhija bačka

Episkop zagrebačko-ljubljanski Porfirije (Perić) jedan je od mlađih episkopa u SPC. Rođen je 22. jula 1961. godine, a nakon osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja, diplomirao je Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu 1986. godine.

Godinu dana ranije, svetovno ime Prvoslav menja monaškim Porfirije. Zamonašen je po činu male shime od svog duhovnog oca, tada jeromonaha Irineja Bulovića, u manastiru Visoki Dečani. Nakon okončanih studija, u manastiru Svete Trojice Mušutištu, u čin jerođakona ga je rukopoložio tadašnji episkop raško-prizrenski, a kasnije patrijarh, Pavle.

Nakon poslediplomskih studija u Atini boravi od 1986. do 1990. godine, dolazi u manastir Svetih arhangela u Кovilju, gde je rukopoložen u sveštenomonaški čin i postavljen za igumana.

Foto: Mitropolija crnogorsko primorska

Republička Skupština ga je, kao predstavnika svih Crkava i verskih zajednica, 2005. godine, izabrala za člana Saveta Republičke radiodifuzne agencije (RRA), a za svog predsednika Savet ga je izabrao 2008. godine. U periodu između 2010. i 2011 godine, Porfirije je bio je episkop vojni, a nakon toga i koordinator za saradnju Srpske pravoslavne crkve i Vojske Srbije.

Sveti Arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve ga je na svom redovnom majskom zasedanju 24. maja 2014. izabrao za mitropolita zagrebačko-ljubljanskog.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com