Kultura

“Poetika sećanja” u Salonu 77

U “Salonu 77” otvorena je izložba grafika u drvorezu autora Slobodna Radojkovića iz ciklusa „Poetika sećanja“.

Izložbu je Radojković posvetio sećanju na dane provedene sa ocem.

„Prijatne momente zajedničkog života vezivao sam za očevo bavljenje lulom i večernje sate obavijene opojnim mirisom probranih kvalitetnih sorti duvana “, kaže autor.

Lula je osnovni motiv koji se provlači na svim grafikama kao samostalna celina ili u okviru kompozicije.

“Crtež predstavlja osnovni likovni element sa kojim do savršenstva iscrtava različite oblike ovog prefinjenog predmeta. Razigranost linije, različitost njenog intenziteta kao i pravaca kretanja dodatno pojačavaju emocije koje umetnik prenosi na svoj rad. Bogatstvo utisaka, mentalnog stanja i sećanja na prošlost vidljivo su predstavljeni. Bojom je pojačan emotivni doživljaj, bilo da se radi o sreći ili kada je predstavljena tuga, gubitak ili želja za davno prošlim danima”, kažu u Galeriji savremene likovne umetnosti.

Pored lule on koristi i češalj, pre svega ženski, što potvrđuje da je i ljubav prema majci prožeta i čini sastavni deo sećanja kada je reč o ocu.

“On uredno češlja po svojim uspomena gradeći kompozicije jednu za drugom kao kakvu ličnu zabelešku – ostavštinu za buduća pokolenja. Kreativnost njegovog likovnog izraza i bogatstvo koje pruža drvorez, dodatno očaravaju i zrače sa svakog grafičkog otiska”, dodaju.

Slobodan Radojković je rođen u Nišu 1967. godine. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Skoplju, postdiplomske studije završio je u Beogradu na Fakultetu likovnih umetnosti i trenutno je na Doktorskim studijam. Radi kao vanredni profesor na Fakultetu umetnosti u Nišu na predmetu Grafika. Član je ULUSa od 1993. godine i od tada aktivno izlaže na značajnijim izložbama u zemlji i inostranstvu. Samostalno je izlagao 16 puta u Nišu, Pirotu, Beogradu, Sofiji, Novom Sadu, Hjustonu, Kanadi, Banja luci, Kikindi.

Dobitnik je dve nagrade iz oblasti grafike: Mali pečat niškog Grafičkog kruga i Prva nagrada na izložbi „EX YU“ grafika u nacionalnoj Galeriji u Beogradu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com