Sport

Majski turnir

Sportski savez Niša i Ambasadori sporta vratili su „Majski turnir“ u malom fudbalu Nišlijama.

Prošle godine turnir je bio organizovan samo za osnovne škole i to u kategorijama od I-IV razreda i od V-VIII razreda. Učestvovale su 22 ekipe, i to 13 ekipa od V do VIII razreda i devet ekipa od I do IV razreda. Kvalifikacije, četvrtfinalni i polufinalni mečevi odigrani su na terenima Osnovne škole „Sveti Sava”, dok je završnica održana u hali Čair 29. maja. Turnir održan maja 2015. godine bio je samo uvod i priprema za potpuno obnavljanje ovog turnira kome će Mladi ambasadori nastojati da u narednim godinama vrate stari sjaj.

Ove godine turnir se organizuje u partnerstvu Mladih ambasadora, Grada Niša, Sportskog saveza grada Niša, Fudbalskog saveza Niša, Univerzitetskog sportskog saveza, Učiteljskog društva, Policijske uprave i Media i reform centra Niš.

Ove godine turnir se organizuje u 5 kategorija i to

Osnovne škole u tri kategorije I-IV ; V-VI ; VII-VIII

Srednje škole u jednoj kategoriji: I-IV

Fakulteti u jednoj kategoriji

Svaka škola, na osnovu predkvalifikacionog turnira prijavljuje po jednu ekipu. Prijave se šalju na mejl sport@ambasador.rs ili se donose direktno u Sportski savez u ulici Strahinjića Bana. Kotizacija po ekipi je 800 dinara. Kotizacija se uplaćuje na žiro račun Sportskog saveza Niš na br. 105-2184-73.

Za dodatne informacije možete kontaktirati broj 069-4419593.

Na stadionu Čair, uz podršku fudbalera i Stručnog štaba Radničkog najavljeno je održavanje turnira uz koji su mnoge generacije nišlija odrastale.

“Niš se smatra kolevkom malog fudbala u Srbiji, a jedan od turnira koji je umnogome doprineo svakako je i Majski turnir. Sama činjenica da je 95-e godine do kada je turnir održavan u kontinuitetu učestvovalo više od 740 ekipa (!) sa gotovo 8.000 učesnika dovoljno govori sama za sebe. Oživljavanje turnira dobro je iz više aspekata-takmičarskog, zdravstvenog, ali i edukativnog. Šansu na turniru dobiće i ona deca i studenti koji ne treniraju fudbal, pa će moći da odigraju pravu takmičarsku zvaničnu utakmicu za svoju ekipu, pred delegatom i sudijama. Ovo je naš pokušaj da decu otrgnemo od kompjutera i da ih privolimo da budu aktivni i na sportskom terenu”, kaže prof. Saša Veličković, predsednik Sportskog saveza Niša.

Inicijativa za ponovno pokretanje Majskog turnira potekla je od Mladih Ambasadora.

“Osnovna zamisao je bila da vfratimo staru slavu legendarnom turniru, uz koji su generacije odrastale. Krenuli smo prošle godine samo sa osnovnim školama, a več ove godine ukljućićemo znatno veći broj dece i mladih. Očekujemo učešće 120 ekipa i preko 1.200 takmičara u pet disciplina i to, od 1-og do 4-og razreda, od 5-og do 6-og, od 7-og do 8-og, u konkurenciji srednjoškolaca, a uključićemo ove godine i studente. Idemo korak po korak iz više razloga. Bezbednost je na prvom mestu, pa će uz redare i privatno obezbeđenje biti uključena i Policisjka uprava u Nišu, kao i lekarske ekipe” rekao je Branko Krsmanović, osnivač Mladih Ambasadora.

U samoj organizaciji značajna pomoć stiže od Fudbalskog saveza Niša, Univerzitetskog sportskog saveza, Udruženja pedagoga fizičke kulture i Društva učitelja.

“Društvo učitelja već 16 godina sa velikim uspehom organizuje upravo u ovom periodu turnir za mlađe razrede. Rešili smo da podržimo Majski turnir, da se priključimo i da na raspolaganje stavimo sve kapacitete. Dobro smo organizovani i škole su već dobile preporuku da organizuju takmičenje po školama, kao jedan vid kvalifikacija. Do 25-og aprila završićemo taj deo Majskog turnira, do kada je i rok da prijavimo po jednu ekipu iz škole u svakoj kategoriji”, kaže Saša Nikolić, iz Društva učitelja.

Svesrdnu pomoć učitelji i nastavnici fizičkog avspitanja imaće u Mladim Ambasadorima sporta.

“Naša uloga je da kroz vršnjačku edukaciju utičemo na naše drugare da se odazovu u što većem broju, bilo kao učesnici na terenu, bilo kao navijači…Po jednog svog predstavnika imamo u svim školama i pokušaćemo da damo svoj doprinos za oživljavanje turnira za koji znamo samo iz priča”, kaže Sonja Petković, koordinatorka Mladih Ambasadora sporta u Nišu.

Za vreme trajanja Majskog turnira biće organizovane i tribine sa akcentom na edukaciji dece po pitanju sprečavanja huliganizma i nasilja na sportski terenima i promocijom fer pleja.

“Naravno da kao kapiten Radničkog i Nišlija podržavam oživljavanje turnira. U duši jesam lokalpatriota i želim da dam i lični doprinos da decu učimo da navijaju za svoj klub. Ako si Nišlija-budi Meraklija”, ističe Aleksandar Jovanović, kapiiten Radničkog.

Kao jedan od promotera pojavio se i „general“ Milan Rastavac, trener Radničkog, za čije ime se vezuju uspesi niškog kluba.

“Iako sam Novosađanin na privremenom radu u Nišu čuo sam puno toga lepog o turniru i kvalitetnim igračima koji su upravo tamo otkriveni, kao i o uzbuđnjima koje turnir nosi. Radujemo se što ćemo biti deo projekta i mislim da ćemo moći mnoge pozitivne stvari da izvučemo iz njega”, zaključio je Rastavac.

Kvalifikacije u školama biće održane u toku aprila, a turnir na „glavnoj“ sceni u toku maja. Po tradiciji, finalne utakmice biće odigrane u hali „Čair“.

Pokrovitelj turnira je Grad Niš, preko Uprave za omladinu i sport.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com