Izbori 2016

Palilula kao brend grada

Više od tri i po godine, advokat Boban Džunić je predsednik niške Gradske opštine Palilula. Energičnim i upornim radom, rešavajući aktuelne probleme građana sa svojim saradnicima, ova aktivnost nije ostala nezapažena. Opština Palilula uspešno ostvaruje Strateški plan razvoja – Akcioni plan, koji su preduslov da se inicijative i zahtevi građana rešavaju, kaže naš sagovornik. Smatra, da može više i bolje, samo da na tom putu nema barijera koje ga u tome sputavaju.

Gradska opština Palilula ima status: “teritorijalna organizacija” Grada Niša. Koliko je to ograničavajući faktor u razvoju i radu opštine koja ima preko 80.000 stanovnika?

Grad Niš i pored toga što je svrstan u prvu kategoriju razvijenih gradova Srbije tamo ne pripada. Po mnogim parametrima trenutno pripada drugoj kategoriji razvijenih gradova. Ta kategorizacija utvrđuje se svake godine u nadležnom ministarstvu i predlaže Vladi Republike Srbije. Na osnovu ovog statusa usmeravaju se sredstva u budžetu i daje mogućnost opštinama-gradovima za učešće na određenim projektima i privljačenje podsticajnih sredstva. kanalizaciona mreza novi kolektor

“Gradska opština Palilula i ostale opštine u Nišu, nažalost realno pripadaju trecoj ili četvrtoj kategoriji razvijenosti. Po tom osnovu niške opštine bi mogle da apliciraju za mnoge razvojne projekte. Ali nisu prepoznatljive kao opštine kojima je potrebna određena podrška jer kao “teritorijalne organizacije” grada pripadaju prvoj kategoriji razvijenosti. A zbog načina organizovanja nemaju samostalnost i status organizacija lokalne samouprave. Svima govorimo da naše opštine u Nišu treba da rade i žive po modelu gradskih opština u Beogradu. Da imamo bar približna ovlašćenja od Grada, radili bismo znatno više. Ovako, zbog sporosti gradske administracije, zastarelog sistema rada mi trošimo vreme. Borio sam se i boriću se da niži organi vlasti u Nišu imaju veće nadležnosti, da dobiju “vetar u leđa” kako bi zaista mogli da budu efikasniji i bliži građanima. Objektivno, mi jesmo prvi stepenik saradnje sa građanima, ali je sasvim drugo pitanje šta mi za njih možemo sa datim nadležnostima da uradimo”, kaže Boban Džunić predsednik GO Palilula za Niške Vesti.

Otvoreno govorite o problemima, kritikujete, ali istovremeno ne bežite od lične odgovornosti za sve što nije urađeno?

“Pripadam generaciji koja u ovom trenutku ima odgovornost za dalji razvoj naše opštine, grada i Srbije. Meni nije imperativ da budem na bilo kojoj funkciji, najvažnije šta građani misle o mom radu, koliko to prepoznaju Želim da učinim nešto što će biti merljivo rezultatima. Ako sam dobio poverenje moje stranke i Aleksandra Vučića da budem predsednik jedne gradske opštine u Nišu, trudim se da to radim na pravi način u interesu građana. Red, rad, disciplina i energija su četiri ključne reči koje su prisutne u mom radu. Često tražim, to moji saradnici dobro znaju, da se postavi pitanje odgovornosti i efikasnosti nadležnih uprava i komunalnih preduzeća u Gradu. Imamo jasnu viziju, dobar tim ljudi, prepoznala nas je EU, ostvarivost naših projekata iz IPA programa je stoprocentna. Ako smo dobri partneri EU, svakako smo i našim Ministarstvima”, kaže Džunić.

Po projektnim aktivnostima opština Palilula je lider u regionu?

Programi prekogranične saradnje” EU, Bugarska-Srbija dali su nam mogućnost da unapredimo veze između lokalnih zajednica, jačamo kulturnu, socijalnu i ekonomsku saradnje. Naravno, i da promovišemo potencijale opštine Palilula u Regionu. O tome sam nedavno razgovarao i sa gospodinom Edvinom Sugarevim, novim Generalnim konzulom Bugarske u Nišu. Upoznao sam ga da smo ostvarili partnerstva i projekte sa bugarskim gradovima Svoge, Ćustendil, Bobov dol, Ihtiman, Botevgrad a projektom „SPORTSKA ZONA“ prošle godine i sa opštinom Berkovica. U okviru ovog projekta, prekogranične saradnje, u opštini Berkovica je rekonstruisan stadion-sportski centar a mi smo predali mladima naše opštine i gradu na upotrebu opremljenu «SPORTSKU ZONU»-skejt park, teretanu na otvorenom i veštačku stenu. Ukupna vrednost ovog projekta, koji je podrežala EU, iznosi 755.388 eura. „Sportska zona“ u Paliluli locirana je u osnovnoj školi „Branko Miljković“, u naselju “Delijski vis”. Rad na projektnim aktivnostima, u datim uslovima, jedina je mogućnost da se obezbede dodatna sredstva za nove investicije u opštini. Nažalost, uslovljeni smo voljom donatora u kojoj oblasti će biti realizovan projekat. Samo za realizaciju projekata, od 2012. godine do sada, iz fondova Evropske unije, i nasim ucescem obezbedili smo oko 5.miliona evra. Ove godine ponudili smo nova tri partnerska projekta vrednosti 1,2 miliona evra koje će uskoro razmatrati nadležno upravljačko telo IPA programa u Bugarskoj”, kaže predsednik GO Palilula.

Sa ucenicima iy Rumunije koji su u poseti OS Kralj Petar

Pronalazite i rešenja za kvalitetnu socijalnu i zdravstvenu zaštitu u lokalnoj zajednici uprkos skromnim mogućnostima?

“Po statističkim podacima u oblasti socijalnih potreba, od ukupnog broja lica koja su u evidenciji Centra za socijalni rada „Sveti Sava“ u Nišu, preko 67 odsto građana je sa teritorije opštine Palilula. Po prosečnoj zaradi radno-sposobnog stanovništva opština Palilula je na samom začelju gradova i opština u Republici. Ovi poražavajući podaci nisu nas obeshrabrili da aktivno učestvujemo na poboljšanju socijalnog statusa građana na ličnom, porodičnom i širem socijalnom planu. U radu naše opštinske Uprave zalažemo se, da teorija i propisi moraju da prate život i daju nove mogućnosti, a nikako da budu prepreka, razvoja socijalne zaštite.

GO Palilula FOTO ph D.Vidojkovic 59

Izašli smo iz okvira postojeće prakse. Inicirali smo saradnju i partnerstva sa ustanovama i organizacijama civilnog društva u oblasti socijalne zaštite i brige o deci i mladima, posebno ranjivih grupa. U saradnji sa Centrom za socijalni rad otvorili smo Kancelariju Centra u naselju gde pretežno živi romska populacija i stvorili ambijent jednakih mogućnosti za sve. U okviru programa zdravstvene zaštite stanovnika, u saradnji sa Domom zdravlja-Preventivnim centrom Niš, organizovali smo više zdravstvenih kampanja, predavanja i aktivnosti „Lekar na kućnom pragu“ za stanovnike gradskog ali i seoskog područija. Posebno su sagledane osobe sa invaliditetom, stara i iznemogla lica, obišli smo staračka domaćinstva na seoskom područiju. U cilju unapređenje rada i opremanje zdravstvenih objekata-ambulanti i proširenje delatnosti zdravstvenih službi na teritoriji opštine Palilula, kao što sam i obećao našim sugradjanima uradili smo sve pripreme i sa Domom zdravlja otvorili zdravstvenu ambulantu u selu Čokot. Intezivno radimo i na rekonstrukciji prostora ambulante u naselju „Milka Protić“, kaže Džunić za Niške Vesti.

Promovišete i podržavate humanitarni rad, talentovane učenike…?7

“Pomozimo našoj deci” je humanitarna akcija koju sprovodimo od 2013. godine i upravo je ona namenjena podršci teško bolesnoj deci i njihovim roditeljima. Krajem 2015. godine imali smo humanitarnu akciju u saradnji sa Specijalnom školom sa domom učenika „Bubanj“ u Narodnom pozoristu, koja je održana uz blagoslov Njegove svetosti Patrijarha Irineja. Prikupili smo određena finansijska sredstva koja su upotrebljena za pomoć mališanima sa smetnjama u razvoju-unapređenje njihove rehabilitacije i deci sa teškim oboljenjima. Na žalost, ovu aktivnost nisu prepoznale mnoge javne ličnosti grada, ali su nam u promociji akcije pomogla deca. Prikupili smo donatorska sredstva i ona su namenski već upotrebljena. Da vas podsetim da smo u toj akciji 30-toro mališana pomogli da odu na određene preglede, na rehabilitaciju u banje, na planinu ili na more zbog terapije, lečenja. Tokom zimskog raspusta za stotinak najboljih učenika osnovnih škola sa teritorije opštine Palilula organizovali smo jednodnevi izlet na Kopaonik, rekao je Boban Džunić.

Šta biste posebno izdvojili od projekata koje ste, kao predsednik Opštine ostvarili u prvom kvartalu ove godine?

“Opremili smo i otvorili novu ambulantu u Čokotu. I pored toga što to nije u nadleznosti opštine pronašli smo mogucnost kako da to uradimo, polazeći od opšteg interesa naših građana.

Na lokaciji u naselju Deljski vis, koje je najveće u opštini Paliluli, otvorili smo novu mini pijacu, uredili zelene površine, postavili vejnike, klupe, mobilijar za decu. Uskoro ćemo opremiti i drugu pijacu u naselju „9.maj“. Rešili smo višegodišnji problem oko lokacije nove pijace i organizovali sa JP „Tržnica“ potpisivanje ugovora o javno-privatnom partnerstvu. Ovi objekti su potrebni našim građanima i poljoprivrednim proizvođačima.OTVARANJE PIJACE

Zadovoljan sam što je menadžment opštine Palilula predao tri kvalitetna projekta, vrednosti oko 1,2 miliona evra, sa kojima smo već konkurisali kod IPA programa.

Radimo na unapređenju organizacije opštinske Uprave u pružanju usluga građanima po visokim standardima kvaliteta ISO 9001, Razvijamo socio-humanitarne aktivnosti, stvaramo uslove da putem projekata obezbedimo potrebna sredstva za unapređenje kvaliteta života svih kategorija građana u našoj opštini; podstičemo interesovanja i podržavamo organizovanje mladih; afirmišemo preduzetništvo i aktivnosti koje obezbeđuju mogućnost za nova zapošljavanja”, kaže predsednik opštine.

Kako vidite Grad Niš i opštinu Palilula u sklopu predstojećih izbora?

“Ja se zalažem da grad Niš ne bude palanka, želim da bude moderan grad, evropski grad. Niš, kao univerzitetski grad, svakako nije provincija. Mi sami sebi stvaramo taj kompleks o provinciji. Međutim, ako bi grad Niš usporeno funkcionisao, mi ćemo za godinu, dve zaista biti palanka i provincija. Po ko zna koji put ponavljam, važno je da kada neko dođe na funkciju ima znanje, hrabrost, viziju u rešavanju problema. Siguran sam da to građani Niša i naše Palilule prepoznaju. Uostalom i predstojeći izbori su provera našeg rada ali i mogućnost da naš glas i poverenje damo najboljima”, uveren je Džunić.

Ko je u stvari predsednik opštine Palilula?

Ja sam energičan čovek po prirodi, to dobro znaju moji saradnici. Nisam osoba koji će u radno vreme besposleno sedeti u svom kabinetu, ići sa prijateljima u restoran…na druženje i čekati da prođe dan. Meni bi to bio neuspešan dan. Ja ne želim da budem neuspešan u svom životu, u radu ni u obavljanju funkcije predsednika opštine. Navikao sam na energiju, na pokretljivost….uostalom advokatura je takva”, završava Džunić za Niške Vesti.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com