Izbori 2016

NEČUVENO: Politički skup u zdravstvenoj ustanovi

U kampanjama smo navikli da nam se politički lideri obraćaju sa raznih mesta, da je sve dozvoljeno, i da se svačim služe, ali do sada nije bio zabeležen slučaj da se konvencija jedne političke partije održi u okviru zdravstvene ustanove. Završna konvencija u Niškoj Banji grupe građana “Banja Pobedjuje‬” u hotelu ”Radon” stajalo je na pozivu koji je upućen medijima. I dok direktorka Instituta Niška Banja kaže da ova ustanova posluje komercijalno, Zakon je jasan-svako korišćenje zdravstvenih ustanova u političke svrhe je protiv Zakona. O ovom slučaju upoznato je i Ministarstvo.

Završna konvencija Grupe građana “Banja pobeđuje”, koju čini aktuelni predsednik te opštine Zoran Vidanović, ali i grupa okupljena oko generala Momira Stojanovića i advokata Srđana Aleksića održana je pre dva dana u hotelu Radon u Niškoj Banji, uprkos tome što je Zakon jasan.

“Svako korišćenje bilo kog prostora ustanove koja obavlja zdravstvenu delatnost je protivna nameni te ustanove”, objašnjava zaštitnik prava pacijenata Ružica Đorđević.

Ona dodaje da kao savetnik za prava pacijenta nema nadležnost da o tome rešava, ali ističe da pošto se radi o ustanovi čiji je osnivač republika, o tome mora da bude obavešteno Ministarstvo zdravlja  i da preduzme određene mere.

“Sigurno da je to nešto što treba razmotriti i doneti određeni zaključak u odnosu na samu ustanovu. Do sada nismo imali ovakav slučaj. Pošto je sada još uvek kampanja i izbori, koriste se sva sredstva, ali ta sredstva bi morala da budu u skladu sa zakonom”, kategorična je Đorđević.

Sa druge strane iz samog Instituta Niška Banja poručuju:

“Mi imamo anfitetar i salu koje su na slobodnom tržištu, prema tome ko god želi da održi skup, konferenciju, naučni skup, to može da učini. Te dve sale se iznajmljuju po satu”, rekla je direktorka Instituta Niška Banja Marina Deljanin Ilić.

Da ovo neće tek tako da se završi govori i podatak da je ovaj slučaj došao i do Zdravstvene inspekcije.

Zdravstvena inspekcija je pokrenula  slučaj”, potvrdo je Niškim Vestima načelnik zdravstvene inspekcije, ali nije mogao više o tome da govori jer je slučaj prosleđen Ministarstvu

I iz Ministarstva zdravlja su rekli Niškim Vestima da su upoznati sa tim da je u Institutu Niška Banja održan politički skup, ali nisu precizirali da li će i koje mere protiv ove ustanove biti pokrenute.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com