Društvo

Mleko u kesama sumnjivog kvaliteta, otkriven veći nivo bakterija

Kod osam od 22 kontrolisana uzorka pasterizovanog mleka u kesama različitih proizvođača u Srbiji otkriven je viši nivo bakterija od dozvoljenih, saopštio je predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović.

Spisak mlekara u kojima je obavljena kontrola možete videti na sajtu Nacionalne organizacije potrošača Srbije. U Nišu je veterinarska inspekcija kontrolu obavila u mlekari „Milk Haus“.

On je dodao da Nacionalnoj organizaciji potrošača već duže vreme stižu prijave građana da se pasterizovano mleko u kesama brzo i lako kvari, da ima čudan miris i slično zbog čega su i odlučili da se ono ispita.

Analizu 22 uzorka pasterizovanog mleka različitih proizvođača je sproveo Naučni institut za veterinarstvo u Novom Sadu koji je došao do saznanja da određene mlekare imaju povišeno ili izrazito povišeno prisustvo bakterija od dozvoljenog kod sirovog mleka iako je mleko u kesi već obrađen proizvod.

goran-popovic„Nakon sve učestalijih prijava rešili smo da obiđemo celu Srbiju kako bi prikupili uzorke iz mlekara. Ono što se na prvi pogled može zaključiti jeste da su veliki proizvođači izuzetno pedantni i da u njhovom mleku nema bakterija, za razliku od malih mlekara u čijem meku u kesama je otkriveno prisustvo ešerihije koli i entero bakterije“, rekao je Papović Tanjugu.

Prema njegovim rečima, to pokazuje da je situacija mnogo gora i da se moraju preduzeti zaštitne mere i kontrola kvaliteta mleka malih mlekara koje proizvode mleko u kesama.

„Svesni smo da na terenu nemamo dovoljno inspektora, ali toga su očigledno svesni i proizvođači koji dostavljaju netačne podatke. Podsećam da je posle dugo godina u Srbiji formiran Stručni savet za kontrolu kvaliteta hrane i siguran sam da ćemo na tom Savetu raspravljati o kvalitetu mleka i načinima prevazilaženja ovog problema“, istakao je Papović.

mleko-u-casi

Najavljuju se kontrole melka i na aflatoskin i da li se u mleko dodaje voda

Sledeći korak koji će Nacionalna organizacija potrošača Srbije preduzeti, kako je najavio Papović, jeste kontrola mleka na eventualno prisustvo aflatoksina i kontrola da li se u mleko dodaje voda, jer, kako je rekao, postoje ozbiljne sumnje da proizvođači u velikom procentu pribegavaju dodavanju vode u mleko.

Papović je takođe apelovao na potrošače da povedu računa kada kupuju mleko i da ne kupuju sveže mleko u kesama, jer će na taj način najadekvatnije kazniti nesavesne potrošače, a inspekcijske službe je pozvao da značajno pooštre kontrolu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com