Društvo

Teen Talk obara rekorde u Nišu

Drugi po redu Teen Talk održan je u Nišu, i kao i prošle godine oborio je sve rekorde po broju posećenosti. Učenici osnovnih i srednjih škola kao i fakulteta bili su zainteresovani da pričaju sa svojim vršnjacima koji su postigli izuzetne rezultate tokom školovanja, ali i da pričaju o vršnjačkom nasilju koje je sve prisutnije u školama.

Na ovogodišnjem Teen talk-u deca su imala prilike da pitaju i razgovaraju sa poznatim niškim talentima koji su u naš grad doneli najsjajnija odličja sa svetskih takmičenja, upoznaju poznate jutjubere i blogere, ali i da saznaju sve o vršnjačkom nasilju u školama.

O jednom takvom događaju, koji je nažalost imao tragičan ishod, govorila je Dragana Janković, majka Alekse Jankovića, koji je izvršio samoubistvo zbog stalnog maltretiranja od strane svojih vršnjaka.

„Želim da poručim deci, ali i njihovim roditeljima i profesorima, da je Aleksin zakon izuzetno precizan. On štiti žrtvu, ali i kažnjava sve one koji se nalaze u tom lancu. On će omogućiti prevenciju, ali i intervenciju vršnjačkog nasilja, oduzimaće se licence za rad svakom profesoru koji ne poštuje Zakon, ali će i odgovornost dece biti veća. Učenici mogu biti suspendovani iz škole i tokom izdržavanja kazne radiće sa psiholozima, ali će i roditelji snositi svoj deo odgovornosti – novčano će biti kažnjeni ako se ne budu odazivali na pozive profesora“, ističe Janković.

Dugo najavljivan Aleksin zakon, u skupštinsku proceduru ušao je u februaru ove godine, ali se njegovo usvajanje očekuje tek za godinu dana. Razlog je što novi ministar prosvete želi do tada da promeni postojeći sistem obrazovanja i vaspitanja i tu uvrsti ovaj vid problema.

14585794 1326427460703504 1243199333 o

Mnogobrojnim posetiocima, pažnju su privukli i niški učenici i studenti koji su svojim radom i trudom uspeli da na prestižnim svetskim takmičenjima osvoje najviša odličja. Svoja iskustva preneli su Dušan Živanović iz gimnazije Svetozar Marković, Jovan Krstić sa Elektronskog fakulteta, Nikola Blagojević iz gimnazije Bora Stanković, Aleksandar Mladenović iz Prve tehničke škole „Milutin Milanković“ i Kristina Petrović sa Ekonomskog fakulteta.

Decu su najviše zanimala pitanja poput onih vezanih za njihovo dalje usavršavanje, gde će ga nastaviti i da li će ostati u Srbiji, koliko država ulaže u njih i zašto su odlučili da se bave baš naukom?

Jedan od organizatora događaja u Nišu Jovan Milić istakao je veliku zainteresovanost publike, ali i učesnika na panelima.

„Ovogodišnji Teen Talk podeljen je u tri sesije. Niškim školarcima predstavilo se 15 panelista što je rekord od prošle godine. Takođe, oboren je još jedan rekord postavljen takođe u našem gradu, a to je broj posetilaca. Već dve godine imamo problem da pronađemo dovoljno veliku salu u koju bi stali svi zainteresovani“, naglašava Milić.

Centralni događaj biće održan 8. novembra u Beogradu u Domu omladine i njemu će prisustvovati i deca iz Dečijeg sela iz Sremske Kamenice.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com