DruštvoMoja priča

Znakovi pored puta na “Stazi uspeha”

Na Bulevaru Svetog Pantelejmona u Nišu od nedavno postoji „staza uspeha“, koju krase motivacione poruke ispisane na tablama pored puta.

Ima ih deset, a postavio ih je „Nais memories“ tim koga čine gimnazijalke Sara Strugarević, Ljubica Savić, Anja Nikolić i Mila Karamijalković.

U nameri da svojim komšijama i sugrađanima daju motiv za optimizam, a strah i strepnju, dominantne emocije poslednjih meseci, potisnu u drugi plan, poigrale su se rečima i unele nove boje u sivilo svakodnevice.

Foto: Nais memories team / Ljubica, Sara, Anja i Mila

“Shvatile smo da našem gradu treba malo vedrih boja. Ideja je bila da ljude, koji prolaze bulevarom Svetog Pantelejmona, motivišemo da ne odustaju od svojih ciljeva, da mlade podstaknemo na promene, pogotovo što smo primetile da se građani u našem okruženju plaše promena. Htele smo da svakog dana nekome ulepšamo dan”, kaže Anja.

 

Foto: Nais memories team

Ove četiri nerazdvojne drugarice su izviđači dugi niz godina i često menjaju okruženje, praveći ga boljim za sve.

“Naš moto je – promene kreću od nas samih, posebno od mladih. Na ovaj način smo htele da kažemo vršnjacima, ali i ostalima, da svako može da menja svet na bolje, samo treba imati volju. Naše motivacione poruke će, nadam se, uticati na to. Stvarno je lep osećaj kada uradite nešto dobro za okolinu u kojoj živite”, kaže Ljubica.

Kreativne i preduzimljive Anja, Ljubica, Mila i Sara su svoju ideju pretočile u projekat i prijavile se na Konkurs “Ap šift 3” (UPSHIFT), koji su pokrenuli UNICEF i organizacija Razlivalište, ušle u najboljih osam i dobile podršku za realizaciju.

“Prvi korak je bio da dobijemo dozvolu od grada kako bismo realizovali projekat. To je bilo veliko iskustvo jer se sa time nikada do sada nismo susrele. Podršku su nam pružili opština Pantelej, Kancelarija za mlade grada Niša, Uprava za izgradnju grada, mediji… Naše je bilo da osmislimo dizajn i sadržinu poruka”, navodi Ljubica.

Osim na tablama duž bulevara, neke od motivacionih poruka su ispisane i na trotoaru.

Foto: S.P.

Svaki kraj je jedan novi početak, Ne odustaj od svojih ciljeva, samo su neke od poruka koje su osmislile ove četiri gimnazijalke. Naizgled to su samo ispisane reči, ali kada dublje razmislite o njima, otkrićete moćne poruke, katkad nevidljive na prvi pogled.

Foto: Nais memories team

Njihov prvi projekat je priveden kraju, a to znači da već rade na novom.

Da će i on rezultirati uspehom ne sumnjamo, jer su njih četiri rešene da menjaju svet korak po korak, jer Put do uspeha je spor ali ga odustajanje neće ubrzati, Ne sanjaj uspeh već radi na njemu, Seti se cilja i zbog čega si počeo….

Kada je onomad, Neša Galija napisao pesmu Mlada, lepa i pametna, verujem da je mislio na neku Nišlijku. Na Anju, Saru, Ljubicu i Milu sigurno nije jer su one mnogo mlađe od pesme, ali su uspele da zadaju zadatak svima nama.

Šta ste vi danas uradili za svoj komšiluk?

„Kakve su ti misli, takav ti je i život“, (otac Tadej)

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com