DruštvoLica Niša

Život je ono što napraviš od njega

“Vratimo dvorišta deci” naziv je akcije koju poslednje dve godine sprovode zaposleni u PU “Pčelica” Niš, kako bi niškim vrtićima, prvenstveno onim vremešnim, udahnuli novi život.

Većina objekata niških vrtića je okrečeno i oslikano po željama dece, popravljene su ograde, trava se redovno kosi i mališani koji ovih dana borave u vrtiću, vreme provode na otvorenom. Za ovaj posao nije bio potreban tender, već malo boje i slobodnog vremena i mnogo kreativnosti i slikarskih veština samih vaspitačica.

Vrtić “Palčić” jedan je od svetlijih primera sprovedene akcije. Dvorište odiše prizorima iz različitih bajki, basni, priča i svega ostalog o čemu deca uče u okviru vaspitno-obrazovnog rada.

Foto: S.P.

Potrudile smo se da oravak dece u vrtiću učinimo prijatnijim i zanimljivijim. U sivilo betonske ograde uneli smo živost u saradnji sa đacima niške Umetničke škole, koji su oslikali likove iz nekoliko bajki, a mi smo, nastavljajući niz, oslikali objekat u kojem borave predškolci. Čak smo i na ulazu u vrtić, po želji dece, oslikale društvenu igru “Ne ljuti se čoveče”, koja nije samo detalj koji ulepšava prostor već i način da tokom epidemije decu naučimo šta znači distanca i čemu ona služi“, kaže Jelena Ivanović iz vrtića “Palčić”.

Foto: S.P.

Shodno epidemiološkim prilikama kada u vrtić dolazi znatno manji broj dece, određen broj vaspitačica se bavio najmlađima, dok su ostale neumorno radile na ulepšavanja vrtića i dvorišta.

Hteli smo da nam vrtići ne izgledaju kao kasarne. Deca vole boje, a kroz razgovor naših vaspitača sa njima došli smo do zaključka da bi oni voleli da zidovi budu oslikani junacima iz bajki koji se njima sviđaju, koji su pozitivni i nose pozitivnu poruku i tako je u gotovo svakom našem vrtiću“, kaže Svetlana Mitić direktorka PU “Pčelica” Niš

Foto: S.P.

Deci se dopalo, roditeljima takođe, a zainteresovali su se i slučajni prolaznici.

Dešavalo se da nas prolaznici pitaju da li to radimo i na zahtev, valjda im se toliko dopalo da su poželeli nešto slično i na svojim fasadama“, kroz smeh kaže Jelena.

Foto: S.P.

Akcija “Vratimo dvorišta deci” nastavljena je nakon ukidanja vanrednog stanja. Košenje trave i uređenje zelenila završilo je JКP “Mediana”, dok će JKP “Parking servis” svuda gde to bude neophodno instalirati osvetljenje. Budući da su dvorišta predškolskih ustanova često na meti vandalizma, njihovim osvetljavanjem će se, nadaju se u “Pčelici”, tome stati na put.

Vaspitači nastavljaju sređivanje dvorišta i vrtića i tokom leta, jer za njih letnji period znači više vremena za pretvaranje dečjeg prostora u bajke.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Bravo za vaspitacice super su!!!
    A uprava….,kad su baš u vrtiću Palcic prošle godine asfaltiali deo dvorišta, neko iz trusta mozgova je došao na ideju da poseku zdravo drvo lipe koje je jedino pravilo hlad na igralištu. Takodje su skupili rizlu oko i ispod mobilijara i zamenili je zemljom- uglavnom onom koja je bila oko lipe. Tako da sad deca ili budu prasnjava, ili blatnjava nakon igre u dvorištu vrtića. Vrlo originalan način da izbacite decu sa igralista. Polomljeni tobogan su popravili tako što su postavili letve na izlaz gde se tobogan nalazio. Originalno zar ne….???

  2. Lepo je i pohvalno što se dvorišta vrtića sređuju na ovaj način; nažalost, vaspitačice vrlo retko, skoro nikada na izvode decu u ta lepa dvorišta. Uvek postoji neki “razlog”, koji je teško razumljiv i objašnjiv. Kao roditelji smo sse više puta na roditeljskim satancima zalagali da deca više izlaze napolje, barem dva puta nedeljno, ali bez uspeha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com