Stari Niš

Zgrada arhitekte Aleksandra Medvedeva

Zgrada Javne berze rada je jedan u nizu uspešno realizovanih projekata arhitekte Aleksandra Medvedeva u duhu arhitekture moderne.

Istorija Javne berze

Institucija javne Berze rada, kao potpuno nova, do tada nepostojeća socijalna institucija, podrazumevala je prihvat pridošlica sa sela, potencijalnih radnika i radnica, koji su pristizali u gradove u nameri da dobiju posao u novim industrijskim i zanatskim preduzećima. U takvim institucijama im je prevashodno obezbeđivan higijenski do medicinski tretman, smeštaj i ishrana do tenutka zaposlenja.Investitor izgradnje bilo je Ministarstvo politike i narodnog zdravlja.

Arhitektura

zgrada-rada-01Zgrada Javne berze rada izgrađena je po projektima arhitekte Aleksandra Medvedeva na uglu Masarikovog keja (danas Kej Živote Đošića) i Balkanske ulice. Projekat je završen 1936. godine kada je započela i izgradnja.

Objekat je sa ugaonom dispozicijom, u vreme kada je projektovan bio je spratnosti P+2, da bi kasnije bio dograđen još jedan sprat. Arhitektura objekta je čista “Moderna” sa specifičnim detaljima arh. Medvedeva kao što su naglašena vertikala ugaonog dela, naglašene bočne horizontale niza prozora sa polukružnim elementima, kružno rešenje ugaonog ulaza, krružni podest stepeništa.

Polukružni friz iznad ulaza, sa reljefnim motivima muških i ženskih figura detalj je neuobičajen za ovog autora, koji dekoraciju uglavnom svodi na geometrijske forme.

Tri godine od izgradnje Berze rada u Nišu, po projektima Medvedeva izgrađene su objekti iste namene u Kruševcu i Bajinoj Bašti.

zgrada-rada-02

ODLOMAK IZ KNJIGEmilan novakovic 15

Zemlja najlepše patnje“
Milan Novaković

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com