Društvo

Zaštitnici niške Tvrđave na međunarodnom viteškom festivalu

Viteška družina „Zmajeva griva“ iz Niša ,organizator viteškog festivala „Zaštitnici tvrđave“, biće učesnik najvećeg međunarodnog viteškog festivala u regionu „Just out“, koji se održava 24. do 26. avgusta u Despotovcu, u čast Despota Stefana Lazarevića.

Festival se održava u neposrednoj blizini manastira Manasija u znak sećanja na 600 godina od kada je Despot Stefan Lazarević sagradio jedno od najlepših srednjovekovnih zdanja. Ove godine će se nadomak Manasije okupiti učesnici iz 22 zemlje.

Tim povodom, članovi viteške družine ovih dana u najveće rade na pripremi svoje opreme i srednjovekovnih šatora, kako bi se na predstojećem festivalu pokazali u što boljem ruhu.

“Godinama se bavim srednjovekovnim borbama, ali ću sada prvi put da ukrstim mač na turniru u pravim sportskim borbama protiv mnogo iskusnijih protivnika, a učestvovaću u kategoriji “mač i štiri”, kaže Dušan Hadžić, vodja Viteške Družine “Zmajeva Griva” iz Niša.

On dodaje da se pripreme za festival privode kraju, ali i da su celokupnu opremu, počev od šatora, i svega što se u njemu nalazi, srednjovekovnog oružja, haljina i košulja, napravili članovi družine sami.

Stefan Lazarević, 1377 – 1427. godine, bio je sin kneza Lazara koji je sa titulama kneza i despota vladao Srbijom. U svoje vreme važio je za jednog od najboljih vitezova i vojskovođa, a njegova književna dela čine ga jednim od najvećih srpskih književnika u srednjem veku.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com