DruštvoZdravlje

ZAHVALNOST ZA HUMANOST. Na ORL klinici otkriven portret dr Elsi Inglis

U znak zahvalnosti, zbog izuzetnog humanitarnog i zdravstvenog rada u okviru škotskih vojnih bolnica u Srbiji tokom Prvog svetskog rata, poznata lekarka i veliki humanista, dr Elsi Inglis, od danas i zvanično ima svoje počasno mesto u Kliničkom centru Niš, odnosno u prostoru hola Klinike za bolesti uva, grla i nosa, gde je postavljen bareljef sa njenim portretom.

Ceremonija otkrivanja portreta dr Inglis, organizovana je tačno u podne, a sem čitavog rukvodstva Kliničkog centra Niš i Klinike za bolesti uva, grla i nosa, svečanost je svojim prisustvom uveličao i ambasador Velike Britanije u Srbiji, NJ.E. Denis Kif u pratnji svoje supruge i vojnog atašea ambasade u našoj zemlji.

“Meni je zaista drago što je NJ.E., ambasador Kif, zajedno sa pratnjom danas ovde i što je našu inicijativu odavanja počasti ovoj velikoj ženi, dr Elsi Inglis, ocenio kao važnu i simboličnu, pogotovo kada je reč o dugogdišnjim prijateljskim odnosima naše dve zemlje”, izjavio je prof. dr Zoran Radovanović, prvi čovek niškog Kliničkog centra. “Međutim, još mi je draže, a opet i to ima svoju simboliku povezanu sa dr Inglis, koja je u našoj zemlji osnovala više bolnica škotskih žena tokom Prvog svetskog rata, od kojih je jedna bila i u Nišu, to što je britanski ambasador sa mnom i mojim saradnicima, obišao našu novu zgradu, tj. prvi i za sada, zahvaljujući pomoći države i Ministarstva zdravlja, jedini novoizgrađeni Klinički centar u Srbiji i iz nje izašao pun pozitivnih impresija”, dodao je Radovanović.


Dr Esli Inglis, zbog svoje dugogodišnje humanosti i zalaganja, dobitnica je mnogih odlikovanja, među kojima je i najviše srpsko odlikovanje, „Orden belog orla“, te je upravo to i jedan od glavnih razloga, kako objašnjavaju u rukovodstvu ORL Klinike, da joj na ovaj način, odaju počast i otrgnu njena dela od zaborava.

“Dr Elsi Inglis je početkom 20 veka bila u Srbiji, kada je počeo rat nije razmišljala da li će izgubiti život, već otvorila šest ženskih bolnica. Razmislite kada neko iz takve zemlje krene put Balkana, u jednu malu Srbiju sa željom da pomogne srpskom narodu i Srpskoj vojsci. Izuzetno sam ponosan što smo kao kolegijum i rukovodstvo Klinike, u saradnji sa Upravom, baš na ovaj način odlučili da ovekovečimo njenu ulogu u istoriji zdravstva i što će nas ova bista svakodnevno podsećati na to i posebno sam počastvovan što je ambasador Denis Kif došao u Klinički centar i posetio našu Kliniku, zajedno sa svojom porodicom i vojnim atašeom”, naglasio je prof. dr Dušan Milisavljević, rukovodilac Klinike za bolesti uva, grla i nosa.

Ni ambasador Denis Kif, kao ni njegova porodica, nisu krili zadovoljstvo zbog gesta rukovodstva ORL Klinike i Uprave niškog Kliničkog centra.

“Veoma je važno da pamtimo heroine iz Prvog svetskog rata. Treba reći da ova inicijativa škotskih žena nije potekla iz Vlade Velike Britanije, već je bila njihova humanitarna inicijativa. To je primer zajedničkih vrednosti koje smo delili i koje delimo i danas. Srećan sam i zadovoljan, što je ovo još jedan način da pokažemo koliko je prijateljstvo između naša dva naroda, kao i da je naša lekarka dr Inglis, kada je to bilo najteže, pomagala srpskom narodu”, izjavio je ambasador Denis Kif i naglasio da je impresioniran nakon posete novoj zgradi.

Foto: printscreen youtube Forces TV

Pošto joj je nakon izbijanja Prvog svetskog rata odbijen zahtev da se pridruži vojsci, Elsi Inglis odlazi u Srbiju i osniva sanitetske jedinice Bolnice škotskih žena (Scottish Women’s Hospitals) koje je činilo više od 600 žena iz Škotske i drugih delova Ujedinjenog Kraljevstva. One su se tokom epidemije pegavog tifusa humanitarnim misijom isticale širom Srbije, a deo njih se čak sa srpskom vojskom povlačio preko Albanije.

Bolnice škotskih žena su tokom epidemije pegavog tifusa delovale u mnogim srpskim gradovima, poput Valjeva, Kragujevca, Mladenovca, Požarevca, Vrnjačke Banje, Čačka, Vranja, Niša, Bajine Bašte itd. Elsi Inglis je posle kraćeg boravka u nemačkom zarobljeništvu, svoju misiju nastavila na rumunskom i ruskom frontu.

Prema dostupnim istorijskim podacima, Bolnice škotskih žena su tokom Prvog svetskog rata, kroz razne aktivnosti ženskih organizacija, u Velikoj Britaniji prikupile humanitarne pomoći i sanitetskog materijala u današnjoj vrednosti od 53 miliona funti. Tokom dobrovoljne službe u Srbiji je preminulo 19 članica Bolnica škotskih žena.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com