Sport

ZABLISTALE NA MEĐUNARODNOJ SCENI: „Sirene“ donele medalje iz Belorusije

Članice KSP „Sirene“ iz Niša osvojile su tri bronzane medalje na Međunarodnom takmičenju Golden Autumn, Zlatna jesen, u Belorusiji. Takmičenje je održano od 16.do 19. novembra u gradu Brestu, a sudeći po zemljama učesnicama i broju takmičarki, slobodno se može reći da su sinhrone plivačice iz KSP „Sirene“ u pravom smislu reči zablistale ne ovom takmičenju.

Iz Belorusije, sa dve bronzane medalje vratila se Mara Kusalo, trećeplasirana je u figurama, a zajedno sa Nađom Stojanović osvojila je bronzu i u duetu,dok je Natalija Tončić bila treća u disciplini solo. U kategoriji pionira takmičila se Milja Gašević koja je ostala bez odličja, ali se vratila sa novim iskustvom. Plivačice su medalje osvojile vođene sigurnom rukom njihovog trenera Jovane Petrović, koja se i sama do pre godinu dana u bazenu borila za medalje, a grad Niš na ovom takmičenju predstavljala je i Sara Milosavljević koja je u ovom slučaju imala ulogu sudije.

„I sama sam iznenađena osvojenim medaljama, ne zato što nisam verovala svojim plivačicama, već što je ovo tek treći njihov izlazak iz zemlje, i to baš na prostoru gde je sinhrono plivanje jedan od najuspešnijih ženskih sportova“, kaže Jovana Petrović. „Sama činjenica da smo se u bazenu borile sa takmičarkama iz Rusije i Belorusije dovoljno govori o težini takmičenja. Kako bih vam to približila moram da kažem da su te zemlje za sinhrono plivanje isto što i Brazil i Nemačka u fudbalu, recimo“.

Plivačice su se za takmičenje prijavile radi sticanja međunarodnog iskustva bez nekih rezultatskih ambicija, ali su pripreme odrađene na visokom nivou.

„Za takmičenje smo se prijavile radi sticanja međunarodnog iskustva, ali smo pripreme odradile u jakom intenzitetu. Moj prvi saradnik bila je Kristina Zlatković, trener, koja nažalost nije mogla da putuje sa nama zbog obaveza na domaćem takmičenju. Sa Kristinom sam realizovala tehničke i taktičke treninge u vodi, dok je „suve treninge“, odnosno fizičku pripremu, odradio Petar Petrović. Pripreme su trajele tri meseca, nije lako bilo realizovati plan i program, ali se ispostavilo da su upravo te pripreme donele ovakve rezultate. Ponosna sam na svoje plivačice što su bile dovoljno uporne, hrabre i nepokolebljive, a njihove nagrade su upravo medalje“.

Plivanje, i ako važi za bazični sport, u našoj zemlji se nalazi na marginama, a slična je situacija i sa sinhronim plivanjem. Plivačice se dovijaju na razne načine da bi obezbedile osnovne uslove za bavljanje sinhronim plivanjem. I osvajanje medalja na međunarodnim takmičenjima retka je stvar za naše klubove, pa i samu zemlju.

„Pored naše ljubavi prema ovom sportu i ličnog entuzijazma, sredstva za rad dobijamo od grada koji ima rezumevanja za nas, ali u granicama svojih mogućnosti.Što se tiče troškova takmičenja to uglavnom pada na teret roditelja“, kaže Jovana Petrović.

Desetak dana pre odlaska u Belorusiju, plivačice KSP „Sirene“ imale su obaveze na medjunarodnom takmičenju u Beogredu, „Syncho open Stari Grad“, na kome je tim ovog kluba osvojio srebrnu medalju u juniorskoj konkurenciji. Osvajači ove medalje su Katarina Lazarević, Lana Stanković, Natalija Radosvavljević,Nastasija Živković, Mara Kusalo, Nadja Stojanović i Natalija Tončić.

„Naš klub radi sa devojčicama od najmlađeg predškolskog uzrasta. Prvo se prolazi obuka neplivača, zatim se počinje sa osnovama sinhronog plivanja, a vremenom dolazi i do selekcije takmičara. I ako je jedan od najtežih Olimpijskih sportova, izuteno je zdrav za decu, a osim toga kod devojčica razvija i gracioznost u pokretima, gipkost, koordinaciju, ritmiku i pravilno držanje tela“, ističe Jovana Petrović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com