Sport

Penjači iz Belorusije oduševljeni Jelašničkom klisurom

Epidemija korona virusa nije sprečila desetoro mladih sportista iz Belorusije da ovih dana dodju u Srbiju i treniraju slobodno penjanje u Jelašničkoj klisuri.

Penjači iz Minska, glavnog grada Belorusije, u protekle dve nedelje koliko su u Srbiji, popeli su se na najviše stene u Jelašničkoj klisuri, do kojih bi „prosečni“ gradjani mogli da stignu jedino helikopterom.

„Duplo iznenađenje“ i „corona“ samo su neki od pravaca na ogromnim stenama klisure, kojim su se ovih dana popeli beloruski penjači.

Foto: B.LJ.

Njihov trener Nikita Logunov (21) rekao je da su u Jelašničku klisuru stigli kako bi se što bolje pripremili za veliko takmičenje koje ih krajem godine očekuje u rodnoj Belorusiji.

On je rekao da su se u protekle dve nedelje .uverili da je Jelašnička klisura sjajno mesto za slobodno penjanje, kao što su to čuli od onih koji su već imali prilike da oprobaju na brojnim stenama Jelašničke klisure.

„Sa penjačima iz Belorusije, svake godine po par puta odlazim na pripreme van zemlje, ali Srbija je najbolje mesto na kojem smo do sada bili. Bili smo u Turskoj, planirali da u maju idemo u Ukrajinu, ali su granice bile zatvorene zbog epidemije korona virusa. Granice mnogih zemalja su zatvorene zbog epidemije, tako da smo se odlučili za Srbiju i to se pokazalo kao odlično”, rekao je Logunov koji kao trener slobodnog penjanja radi već tri godine.

 

Foto: B.LJ.

Prema njegovim rečima, penjači u Belorusiji vežbaju na veštačkim stenama jer pravih stena nema, pošto je Belorusija ravničarska zemlja.

“Penjanje je teško jer nije prirodno za čoveka, mora da se koriste ruke, prsti. Treba se stalno penjati kako bi se razvile veštine, čak i najbolji penjači ne mogu svuda da se popunu i moraju da stalno to rade. Potreban je konstantni razvoj, a za uspeh je potrebna velika upornost”, objasnio je Logunov.

Foto: B.LJ.

Dodao je da su odseli u Niškoj Banji i da su pored napornih, svakodnevnih treninga u protekle dve nedelje imali priliku da upoznaju i ovdašnje ljude i Niš.

Kazao je da je Srbija je drugačija od Belorusije, ne po arhitekturi i gradovima nego po mentalitetu ljudi.

“Srbi su prijateljski nastrojeni kao i Belorusi, ali su otvoreniji. Belorusi su zatvoreniji, duže im treba da se upoznaju. Lako smo se sprijatelji sa Aleksandrom Tanićem iz Niške Banje koji gaji ljute papričice. On nam je domaćin, vodi nas u restorane i kafane, vodio nas kući, upoznali smo njegove roditelje”, rekao je Logunov.

Kako je kazao Logunov, u Jelašničkoj klisuri treniraće do kraja oktobra, a potom se vraćaju za Minsk, avionom iz Beograda, kako su i stigli u Srbiju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com