Društvo

Za slavu Svetih Kozme i Damjana osveštena obnovljena kapela

Vojna bolnica u Nišu je proslavila slavu Svetih Kozme i Damjana. Prvi put je ove godine bogusluženje služeno u kapeli koja je izgrađena pre jednog veka u blizini Ćele kule, ali koja je nedavno obnovljena. Ideja da se kapeli vrati njena prvobitna namena zaživela je pre desetak godina, a posebno je postala aktuelna od 2014.godine kada je u Vojsci Srbije uspostavljena verska služba.

Kapelu je osveštao vladika niški Arsenije, koji je dao i blagoslov da se ovaj bogoslužbeni prostor opremi za potrebe pripadnika Vojne bolnice Niš i za bolesnike koji se leče u ovoj ustanovi. Slavlju je prisustvovao Komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, predstavnici Vojske , gosti iz grada i vernici.

„Po šrvi put u našoj ustanovi slava Sveti vrači obeležiće se u novoopremljenom bogoslužbenom prostoru, a mi ćemo nastojati da ovaj bogoslužbeni prostor služi i za posetioce ovog grandioznog spomenika koji stoji ispred nas, Ćele kule i građane koji su u neposrednoj blizini bolnice. Uspeli smo da od zaborava sačuvamo ovaj monumentalni objekat koji je sagrađen 1918. godine. Star je tačno 100 godina i sagrađen je posle završetka Prvog svetskog rata. Sačuvali smo njegovu aritektoniku a uz pomoć Eparhije niške uz pomoć dobrih ljudi koji su učestvovali u opremanju ovog prostora uspeli smo da nastavimo da poštujemo tradiciju Vojske Srbije, pravoslavne crkve i naroda“, rekao je pukovnik dr Jovica Stanojkovic upravnnik Vojne bolnice.

Vojna bolnica u Nišu osnovana je po naredbi Vrhovne komande srpske vojske, samo nedelju dana nakon oslobođenja Niša, na predlog načelnika Saniteta srpske vojske dr Vladana Đorđevića, 11. januara 1878.godine.

„Danas kada palimo sveću slavsku i obeležavamo Savu Svetoga Kozme i Damjana imamo obavezu da se potrudimo da našu slušbu, poziv usavršimo, da damo još veći doprinos na lećenju naših pacijenata i građana Niša. Prilika je da svim zdravstvenim ustanovama čestitam krsnu slavu Sveti Vrači i svima onima koji slave a plamen sveće koji će biti u ovom novom bogoslužbenom hramu neka donese zdravlje, radost i veselje svim građanima Niša, zravstvenim ustanovima“, rekao je pukovnik Stanojković.

Od prethodne slave pa do današnjeg dana, kako je kazao upravnik Stanojković Vojna bolnica je dobila novu savremenu opremu i dijagnostiku u vrednosti od oko milion evra.

„Time smo znatno uprapedili našu službu, struku i omogućili našim pacijentima da dobiju bolju i efikasniju zdravstvenu negu. Nastavićrmo da unapređujemo uslove lečenja pacijentima koji se leče u našim ustanovama i da omogućimo da i drugi pacijento mogu da dođu i da dobiju zdravstvenu uslugu u našoj ustanovi“, kazao je pukovnik Jovica Stanojkovi.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com