Društvo

Vojna bolnica Niš obeležava 146 godina od osnivanja, izložbom i premijerom filma

Za sam početak obeležavanja godišnjice danas je zakazano polaganje venaca u kompleksu Vojne bolnice. Večerašnjom izložbom u Galeriji NKC-a i premijerom filma koja je sutra u maloj sali Doma vojske biće obeležena godišnjica ove vojne zdravstvene ustanove.

Upravo pred obeležavanje godišnjice Vojna bolnica Niš dobila je dva nova saniteta i jedno vozilo za dijalizu. Minule nedelje podeljene su i pohvalnice za one najzaslužnije pripadnike.

Kao početak obeležavanja godišnjice rada i postojanja biće položeni venci u kompleksu niške Vojne bolnice.

U samom kompleksu ima nekoliko važnih spomenika, piramida žrtvama pegavog tifusa, koji je podignut 1915. godine. Jedinstven spomenik koji su lekari podigli svojim pacijentima.

Spomen ploča koja je postavljena oktobra 2014. godine kada je obeleženo sto godina od početka Prvog svetskog rata. Ploča je postavljena na inicijativu Udruženja potomaka ratnika 1912-1920 godine i Rusko srpskoh humanitarnog centra u znak zahvalnosti svim lekarima i medicinskim sestrama koji su bili u Vojnoj bolnici u toku Prvog svetskog rata.

Foto: Niške Vesti/arhiva

Bista dr Vladana Đorđevića, osnivača bolnice i prvi upravnik koji je otkriven na dan ustanove 2020. godine.

Otvaranje izložbe “Valjevo je 1914-1915 bilo grad bolnica, a njen upravnik dr MIlan Pecić”, autora Prof. Vladimira Krivošejeva u Galeriji NKC-a, zakazano je večeras u 18 sati. 

Premijera filma “Vojna bolnica Niš 145. godina” u produkciji Udruženja građana”Vetrenjača” zakazana je za utorak 23. januar od 13 sati u maloj sali Doma Vojske.

“Vojna bolnica Niš je jedinstvena medicinska ustanova na evropskim prostorima, ona je učestvovala kroz devet ratova srpsko-turskog (1878) i srpsko bugarskog rata (1885), balaknskih ratova (1912 i 1913), prvog svetskog rata ( 1914- 1915) i katastrofu vezanu za najveću epidemiju pegavog tifusa, golgotu nakon progona Bolnice u izbeglištvo, prelaza preko albanskih vrleti u nezapamćenoj zimi po izuzetno niskim temperaturama, marša do ostrva Vido, oporavka vojske Srbije i povratka u svoju zemlju. Radila je i u vreme Drugog svetskog rata, raspada Jugoslavije od 1991. i NATO agresije 1999.godine“.

Davne 1878. godine, 22. januara Odlukom Vrhovnog štaba srpske vojske, a na predlog načelnika sanitetske službe dr Vladana Đorđevića, osnovana je Velika niška vojna bolnica za 1000 ranjenika. Formiranje i početak rada Vojne bolnice za grad Niš, širu okolinu, i ceo jug Srbije značio je istovremeno začetak organizovane zdravstvene zaštite stanovništva na ovim prostorima. Sve vreme od osnivanja do danas, bolnica je neprekidno zdravstveno zbrinjavala i pripadnike Vojske i građanstvo grada Niša i juga Srbije.

Foto: Niške Vesti/V.P./arhiva

Zahvaljujući lekarima i osoblju Velike niške vojne bolnice nakon tri godine od svog osnivanja formirana je civilna Okružna bolnica u Nišu 1881. godine, današnji Klinički centar Niš, a potom je učestvovala u formiranju Pasterovog zavoda u Nišu 1900 godine.

Vojna bolnica, i grad Niš 1897. dobili su prvog stalnog hirurga, majora dr Mihaijla Petrovića (1863-1934) koji ne samo da je bio jedini hirurg u gradu, upravnik Vojne bolnice Niš (1896-1912) već i hirurg koji je honorarno radio u prvoj niškoj Okružnoj bolnici.

„Vojna bolnica Niš godišnje ostvari više od 100.000 pregeleda na nivou primarne zdravstvene zaštite i oko 180.000 specijalističkih pregleda, oko 2 000 hirurških intervencija, oko 3000 pacijenata se leči u stacionarnim uslovima i ostvari se oko 33 000 bolničkih dana. Vojna bolnica Niš uradi oko 70 000 raznih laboratorisjkih i drugih analiza i 7 000 radioloških dijagnostičkih procedura”.

Od svog osnivnja do danas Vojna bolnica je imala ček devet imena i 20 upravnika.

Od 2001. godine kada se VS ponovo vraća na međunarodnu scenu uzimajući u obzir učešće u mirovnim misijama prevashodno Ujedinjenih nacija, a od 2012. godine i misija Evropske unije, Vojna bolnica je dala veoma značajan doprinos počev od aprila 2003. godine kada je vojni službenik medicinski tehničar Dara Đurić prvi put otišla u DR Kongo.

Pripadnici Vojne bolnice Niš učestvovali su u sastavu tima za vazdušnu evakuaciju u misiji UN u DR Kongo MONUC, misiji UN u Čadu MINURCAT, misiji UN u Centralnoafričkoj Republici MINUSCA, kao i trening misijama Evropske unije u Somaliji, Maliju i Centralnoafričkoj Republici.

Trenutno su u misiji u Centralnoafričkoj Republici pripadnici Vojne bolnice Niš, koji daju doprinos kolektivnoj i regionalnoj bezbednosti i promovišu Srbiju, Vojsku Srbije i srpski vojni sanitet na najbolji mogući način.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com