Kolumna

Vladimir Pešić: Pampers kapitalizam

Strane, direktne investicije.

Koliko puta ste čuli ovu reč na televiziji i koliko puta vam se podigla kosa na glavi? Eksperimentalne sredine, kao što je naša, služe kapitalizmu kako bi testirao svoje najnovije modele poslovanja, ali i izdržljivost i fleksibilnost kičme savremenog čoveka.

U Srbiji nikada nije bilo više stranih investicija nego što je to danas. Nikada ni potrošnja pelena nije bila veća, ali Bože moj. Sve to ide u rok službe, što kažu. Ko radi taj i greši. Do skora je bilo da onaj ko ne spava, takođe greši, ali je sada nespavanje u Srbiji postalo izuzetno popularno. Kažu da su najbritkiji umovi noću budni i da sve probleme rešavaju u zoru, neposredno pred posao.

Ruku na srce, srpska kičma ume da bude dosta fleksibilna kada je novac u pitanju, a to je kapitalističkim ocima pružilo idealnu priliku da svoju zaradu podignu na još viši nivo, sa još manjim ulaganjima.

Kapitalizam ne bije bitku istim oružjem. Mi proživljavamo varijantu kapitalizma do sada neviđenu, u kojoj se čovek tretira ništa bolje no kamen koji na ulici šutnete iz zadovoljstva ili moranja. Čovek je čoveku vuk, a kapitalizmu pampers.

Nametnuto prostoumlje u kome je jedina vodilja novac i jedina briga plaćanje računa i prehranjivanje porodice, širi se kuglom zemaljskom neviđenom brzinom, a kod nas je već u poodmakloj fazi. Vrednosti kojima smo nekada težili, a koje su odgajale civilizacije, kao što su porodica i obrazovanje, nisu više na spisku niti jedne države na planeti, pa tako ni naše. Ne propagira ih ni Zapad, ali ni vaš bezgrešni Istok. Ne govorim o komunizmu i sličnim budalaštinama kojima smo bili opijeni skoro pedesetak godina. Govorim o porodičnim vrednostima, koje su krasile ovu našu državu vekovima. Ni monarhija ni komunizam nisu uspeli, a svako je pokušao na svoj način, da razbiju porodicu i njenu snagu. Kapitalizam je uspeo. Jer novac razara sve. Porodice, prijatelje, kumove, komšije…

U Srbiji se sve otvara po prvi put. Stepen amnezije u Srba pre trideset i pre pet godina nije isti. Srbin je u komunizmu stvari zaboravljao po naređenju, a danas je napredovao, pa se više i ne trudi da ih zapamti.

Svedoci smo nenormalnih poskupljenja u poslednjih mesec dana. I dok naši zvaničnici upoređuju naše cene sa onima u inostranstvu, pritom ih amnezija dobro služi, pa zaborave da pomenu kolike su plate u tim istim državama sa kojima nas upoređuju, zaboravili su da je bar 30% ovog stanovništva negde putovalo i da oni vrlo dobro znaju da smo skuplji od svih njih zajedno.
Sa ovom našom šarenom, tigrastom prosečnom platom.
Šetajući po inostranstvu i obilazeći ulice i tržne centre u svim velikim metropolama, Srbin može da sazna jednu veliku, ali bolnu istinu: Roba koju je platio u svojoj zemlji, u marketu u zgradi, u svojoj ulici, duplo je skuplja nego ta ista roba koju može da kupi u, recimo, centru Minhena ili Štokholma. Pritom, u jeku ove krize, ovo se sve više odnosi i na osnovne životne namirnice. Uskoro ćemo preko granice prenositi zejtin, šećer i brašno, ali će zato naš BDP biti najbrže rastući u celoj Evropi.

I dok se vlast krije iza Kosmeta, iza problema koji uvek eskalira, igrom slučaja, kad god dolazi do nekih ekonomskih potresa, šta radi opozicija? O čemu priča i čime se bavi? Da li se neko u Srbiji bavi ovim poskupljenjima? Da li je bilo ko od njih ušao u neki market i video šta se dešava.

A narod, šta on radi? Da li je zadovoljan? Da li mu je prihvatljiva cena ulja od 230 dinara, mesa od 900 dinara, struje, vode, gasa i benzina?

Gde si Srbine kada si sebi najpotrebniji?

Problem u ovom planetarnom sistemu je što osim ekonomskog, postoji ono drugo posrtanje koje je mnogo opasnije. A to je moralno posrtanje, koje je usko povezano sa ovim prvim, a nastupa samo u sredinama kao što je naša. Ekonomski posrnulim, moralno utučenim, apatičnim, ali sa veoma savitljivom kičmom.
Postali smo odlični, ali obični kunići, kojima svi rade sve. Od naše države i zvaničnika, preko stranaca.
Ali, bože moj.
Naš stepen apatije izučavaće se na univerzitetima, naša kičma biće predmet medicinskih istraživanja, a naš model kapitalizma…To je priča za sebe.
Ali smo ga i zaslužili.

Autor: Vladimir Pešić, master politikolog

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com