Kultura

Vladanu Matijeviću „Ramonda Serbika“

Vladan Matijević, književnik iz Čačka ovogodišnji je dobitnik nagrade Međunarodne književne kolonije Sićevo 2019. “Ramonda Serbika” koja se dodeljuje za doprinos u srpskoj književnosti.

Odluku da se nagrada nađe u rukama Vladana Matijevića doneo je žiri u sastavu Zvonko Karanović, presednik žirija, Radoslav Stojanović i Velibor Petković, a nagradu je Matijeviću uručila Jelena Mitrovski, gradska većnica resirno zadužena za kulturu, na svečanosti u Gardskoj kući.

“Kao što nagrade svakom stvaraocu znače na početku njegove stvaralačke karijere tako isto znače i nagrade koje dobije u nekim zrelim godinama svoje karijere, jer prilikom dobijanja takve nagrade zapravo uvidimo da smo bili na pravom i dobrom putu svog stavralačkog rada”, kazao je Vladan Matijević.

Matijević se osvrnuo i na rad Kolonije u Sićevu.

“Činjenica je da se književne večeri sve manje održavaju zbog napretka drugih vidova komunikacije. Lepo je kada neki grad kao što je Niš čuva književnu koloniju poput Sićevačke gde se mi družimo razmenjujemo iskustva. Smatram da je dobro što je ovakva kolonija opstala i opstaje u Nišu. Smatram da i ostali gradovi trebaju pokrenuti inicijativu za pravljenje književnih večeri, kolonija po uzoru na grad Niš. Pisci se tu druže, razmenjuju iskustva, prave planove, iznalazimo nove puteve za dalje. Kolonije pokalo zamiru, ali mi je drago da ova još živi i nadam se da će zaživeti i u drugim mestima”, naglasio je Vladan Matijević.

Nagradu je Vladanu Matijeviću uručila Jelena Mitrovski, član gradskog veća Grada Niša.

„Ova nagrada jeste jedan mali doprinos književnosti i svemu onome što književnici postignu u svom radu, a samim tim podstičemo prvenstveno kod mladih ljudi ljubav prema čitanju i pisanju“, rekla je većnica Jelena Mitrovski.

Vladan Matijević srpski je književnik i dobitnik Andrićeve nagrade za najbolju knjigu priča 2000. i Ninove nagrade kritike za najbolji roman 2003. godine.

Počeo je sa pisanjem poezije, njegove pesme štampane su u časopisima već početkom osamdesetih. Godine 1991. objavljuje zbirku pesama ,,Ne remeteći rasulo“, koja, po Matijeviću, predstavlja prelomni trenutak u njegovom životu. Ubrzo počinje da piše i prozu. Kratki roman ,,Van kontrole“ je njegovo prvo prozno delo.Do danas je objavio dvanaest knjiga, većina je imala više izdanja. Romani su mu prevođeni na francuski, nemački, španski, italijanski, bugarski i makedonski jezik.

U konkurenciji za ovogdišnju nagradu bili sum Dragoljub B. Đorđević, Nikola Nikolić, Dr. Milan Mađarev, Radoman Kanjevac, Aleksandar Porokopiev, Ivan Milenković, Neda Nikolić Bobić, Srđan V. Tešin, Dragan Bošković i Vladan Matijević dobitnik ovogodišnje nagarade ,,Ramonda Serbika“koju mu je uručila većnica za kulturu Jelena Mitrovski.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitaj i :
Close
Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com