Društvo

VIŠEDECENIJSKA TRADICIJA SE ODRŽALA: Praznično jutro počelo pesmom “Lazarice” (FOTO I VIDEO)

Nekadašnji običaj da dceca na Lazarevu subotu idu od kuće do kuće i pevaju u dvorištu pred domaćinovom kućom, gotovo da se izgubio. U današnje vreme ostala je samo kupovina zvončića i venčića. Ipak, ovo praznično jutro počelo je lazaričkim pesmama. Dečije pevačke grupe obišle su seoska domaćinstva u Knez selu, Gornjem i Donjem Matejevcu. Za pesmu su od domaćina dobila nagrade, a veliku korpu slatkiša darivala im je i predsednica GO Pantelej Nataša Stanković.

Nema nikakve promene u obeležavanju Lazarica kako je bilo nekada i danas, kažu nam meštani. Možda se sada čak i lepše obeležavaju jer su nam dostupnije mnoge stvari kojima se ukrašavaju venčići, korpice. Razlika je možda u tome što su ranije lazaričke pesme pevale devojke, a sada deca. Pesme su se iste pevale i one se prenose sa generacije na generaciju, kažu nam stanovnici ovih sela. Grupa devojčica, lazarica, je išla od kuće do kuće, i pevala pesme za zdravlje, sreću i napredak domaćina

“Ranije su se delila jaja i novac, a sada deca dobijaju različite poklone. Kada obiđu domaćinstva vrate se u kuću devojčice “kraljice” podele poklone, a onda i podele te poklone. Prema narodnom verovanju darovi im donose radost i sreću”, kaže Ljubica Nikolić meštanka Gornjeg Matejevca.

Male Lazarice su nam otkrile da su pevale pesmu za domaćina, za baku, za majku, za devojku, momče i za bebu. Obučene u narodnim nošnjama izmamile su osmehe svih meštana. Venčiće su uglavnom plele same. Pomagala im je mama. Venčiće su plele od cveća i od grančica, a koreografiju i pesmu su uvežbavale dugo.

Lazarica je nekada bila i predsednica GO Pantelej.

“Ja potičem iz ovog kraja i kada sam bila mala pevala sam u Lazaricama, kao i moja deca kasnije. Za ovaj kraj je poznato to da se ova tradicija nije nikada prekidala, ni posle Drugog svetskog rata kada su ti verski obredi bili zabranjivani.  Srce mi je puno kada vidim ove preslatke devojčice koje obilaze domove i donose im radost”, istakla je Nataša Stanković.

Većnik GO Pantelej Nemanja Rajković rekao je da je ovaj kraj održao višedecenisku tradiciju, a ono što je još bitnije nikada je nije ni prekidao. Uprkos tome što su zabranjivane, Lazarice su se obeležavale i nakon Drugog svetskog rata. Ovaj kraj je inače poznat i po mnogim svetinjama, pa ne čudi što stanovnici nikada nisu prekidali svoju tradiciju, običaje i kulturu.

Nemanja Rajković, većnik GO Pantelej

“Gornji Matejevac ima tri crkve i jedan manastir, u Donjem Matejevcu dve crkve i jedna u Knez Selu. Sve crkve su uređene, a GO Pantelej je ove godine izdvojila značajna sredstva za njihovu obnovu. Unazad pet godina ova opština pomaže i domaćinima slava, tako da možemo slobodno da kažemo da su narod i crkva u ovom kraju uvek bili jedno i nikada se nisu ni razdvajali”, kazao je Rajković.

Vrbica ili Lazareva subota je praznik koji se obeležava u okviru Cvetne nedelje. Veruje se da je cveće koje nosi Lazarica magično i lekovito.

Lazaričkim pesmama se slavi dolazak proleća i buđenje života još od prastarih vremena, a ovaj običaj se kasnije ustalio na Lazarevu subotu.

Pročitajte još….

Uskšnje seoce u porti crkve Svetog Pantelejmona na radost dece otvoreno na „Vrbice“

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com