Društvo

Uskšnje seoce u porti crkve Svetog Pantelejmona na radost dece otvoreno na “Vrbice”

Veliki broj mališana sa radošću je dočekalo “Uskršnje seoce” koje je danas, baš na Vrbice otvoreno u porti crkve Svetog Pantelejmona. Vaskršnje radosti trajaće sve do najvećeg hrišćanskog praznika.

 

“Seoce je koncipirano u duhu tradicije i pravoslavnih vrednosti, namenjenog prvenstveno deci sa roditeljima koja praznično posećuju Crkvu ali i deci sa autizmom i „Daunovim sindromom“, kojoj je mnogo toga uskraćeno zbog pandemijskih okolnosti, a kojoj bi se na ovaj način omogućio deo uskršnjih radosti u zadatim okolnostima svih aktuelnih ograničenja”, rekla je predsednica GO Pantelej Nataša Stanković.

Ona je podelila prigodne poklone mališanima i kako to tradicija nalaže na današnji dan i vrbove venčiće i zvončiće. Program su obogatila deca koja su otpevala lazaričke pesme.

Uskršnje seoce obišla je i zamenica gradonačelnice Niša Dušica Davidović i mnogobrojni gradski funkcioneri.

“Po prvi put GO Pantelej u prostoru crkve organizuje najradosniji praznik za decu, poznate Vrbice ili Lazarevu subotu i vidite da su deca srećna da se slikaju. Ovo je samo nastavak onoga što je započeto za novogodišnje i božićne praznike kada je Grad organizovao sličnu aktivnost u centru grada. Trošiti para za preskupe koncerte koji traju par sati nije nam u interesu, a za tu organizaciju grad nije potrošio ni dinara, a građani su osetili duh praznika uz višednevne manifestacije. I ova manifestacija je organizovana zbog dece, a moram da napomenem da je kada je priraštaj u pitanju ova opština vodeća u Srbiji. Grad će se truditi da bude velika podrška za sve ono što opšine rade, da li kroz verske praznike ili kada su u pitanju druge manifestacije na ovoj teritoriji”, istakla je Dušica Davidović.

U porti crkve postavljena je i izložbeno-prodajna postavku uskršnjih jaja koja su ukrasila deca iz svih vrtića na području GO Pantelej. Ona je humanitarnog karaktera, a novac je namenjen  Nacionalnom udruženju roditelja dece obolele od raka „NURDOR“.

Najmlađi sugrađani su se družili i sa animatorima iz Udruženja „Mladi kreativci-Rastemo“ i Udruženja za zaštitu i odgoj životinja „ZOO Planet“, čija će kompletna postavka trajati i tokom čitave sedmice u susret Vaskrsu.

Specijalno kreirano „Uskršnje selo“ biće postavljeno i dostupno posetiocima tokom čitavog perioda od „Vrbice“, 24.aprila zaključno sa 2.majom, na 1.dan Vaskrsa, uz stalno dežurstvo u višesatnim dnevnim intervalima, prilagođeno vremenskim uslovima i obavezujućim protivepidemijskim merama.

PROGRAM ZA VASKRŠNJU NEDELJU

ponedeljak, 26.april
-09:00 – Akcija ozelenjavanja, sadnja 42 donirane sadnice na prostoru novog parkića iznad igrališta OFК Niš /kod solidarnih stanova u ul.Palih boraca/

utorak, 27.april
-12:00-Tradicionalna dobrotvorna akcija za Ustanovu „Mara“, u saradnji sa Aktivom žena Niša,uz dodelu prigodnih uskršnjih paketića i drvenih jaja za ukrašavanje u okviru dnevnog boravka

sreda,28.april i četvrtak, 29.april,
zavisno i prilagođeno vremenskim uslovima planirana je velika Akcija čišćenja izletišta Кamenički vis, sa volonterima iz GO Pantelej, u susret praznicima, odnosno dobrotvorna poseta i donacije ugroženim domaćinstvima i porodicama sa više dece u saradnji sa Кolom srpskih sestara. Naknadno će biti potvrđeni termini najavljenih aktivnosti.

subota/nedelja, 1/2.maj /Velika subota i 1.dan Vaskrsa/
09:30-13:30, posle jutarnje liturgije
-Interaktivni program sa animatorima Udruženja „Mladi kreativci-Rastemo“ i Udruženja „ZOO Planet“ koji uključuje raznovrsne i tematski osmišljene aktivnosti na više izdvojenih punktova /bojenje uskršnjih čestitki, ukrašavanje drvenih jaja, takmičarske igrice u potrazi za skrivenim jajima i tradicionalno kucanje jajima/
– Slobodne aktivnosti u kompleksu „Uskršnjeg sela“ /jahanje ponija, druženje i fotografisanje sa životinjama, kao i „memoris fotke“ u specijalno izrađenom uskršnjem dekoru.

Pročitajte još …

VIŠEDECENIJSKA TRADICIJA SE ODRŽALA: Praznično jutro počelo pesmom „Lazarice“ (FOTO I VIDEO)

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com