Društvo

Više posla, a manjak radnika: Zbog čega je teško naći dobrog konobara – gde su to pobegli svi?

Ugostiteljstvo je za vreme pandemije pretrpelo velike gubitke. Iako su ugostiteljski objekti sa popuštanjem mera krenuli sa radom punim kapacitetom, sve je manje konobara za stalni radni odnos, dok je posla sve više.

Na oglasima za posao ima više slobodnih mesta za radnike u ugostiteljskim objektima, ali zainteresovanih za rad je manje nego ikada pre. Kako  kažu sami konobari, na nogama su 10-12 sati. Nemogućnost veće zarade i uštede odvlači radnike na rad van zemlje, ističu oni. Konobari su nekada bili cenjeni, a sada uglavnom beže od ajncera, kažu oni koji su se zadržali u ovoj delatnosti.

Od konobara se očekuje da bude, pre svega, školovan, uredan i ljubazan u suprotnom, gost se više neće vratiti na isto mesto.

“Ugostiteljstvo je postalo ugrožena delatnost jer se smatra “drugorazrednim zanimanjem”. Konobar je sada fizikalac. Nemogućnost zarade i uštede odvodi naše kolege , uglavnom na primorje, gde za par meseci rada mogu da zarade ozbiljan novac, što bi u Srbiji zaradili za godinu dana. Konobari su uglavnom prijavljeni, ne radi se na “crno”, rekao je za Niške vesti jedan od zaposlenih u jednom niškom ugostiteljskom objektu.

Plate variraju u zavisnosti od tipa lokala, a “zlatno pravilo” je da se u ovom poslu u stvari živi od bakšiša.

“Ne bih radio ovaj posao da nema bakšiša, to je čar ovog posla jer znaš da je gost zadovoljan i dobro uslužen”. Mnogi misle da konobar može bit svako, ali treba imati stil i stav, to zadovoljan gost uvek prepozna”.

Ono što čini dobrog konobara je pedantnost, urednost, komunikacija sa gostima, tačnost, dobra povezanost sa kolegama i naravno ljubaznost, dodao je.

Uglavnom se na oglase za konobare, kuvare ili pomoć u kuhinji javljaju sa iskustvom ili bez, u zavisnosti šta se u datom trenutku traži.

“U hodu može puno toga da se nauči. Obuka se svakako mora proći. Kada dugo radite ovaj posao, ljudi vas prepoznaju, rado traže vaše usluge. Mi smo na poslu kao jedna velika porodica. Odnos sa poslodavcima je korektan, i ako ste vredni i želite da se bavite ovim poslom, treba puno odricanja i rada, ali budite sigurni da možete na mesečnom nivou zaraditi dupliranu “prosečnu” platu”, zaključio je.

U narednom periodu konabari će biti i te kako traženi, samim tim i plaćeniji. U suprotnom, neće ni biti dobrih radnika.

Menadžeri restorana u Nišu pak ističu da je u vreme pandemije puno radnika iz ove struke potražilo neki drugi posao. Mnogi su se prekvalifikovali i danas nisu zainteresovani da se vrate na posao konobara.

“Ja lično mislim da konobara nema jer nema trenutno ni studenata sa strane, koji su prethodnih godina bili naša glavna radna snaga. Zbog pandemije su bili svi na online nastavi i dolazili su samo na polaganje ispita. Nadam se da će ubrzo biti drugačije jer su nam dobri konobari preko potrebni”, kaže za Niške Vesti Dejan Tonić, vlasnik Vespa bara u Nišu.

U Nišu ima blizu 500 ugostitelja koji zajedno sa porodicama čine nekoliko hiljada ljudi.

Iz Nacionalne službe za zapošljavanje – filijala Niš našoj redakciji dati su precizni podaci koliko ovih radnika ima na listi nezaposlenih.

“Na poziciji konobar na nivou čitave niške filijale koja pokriva Nišavski upravni okrug je 344 lica, dok samo u Nišu ima 239 nezaposlenih konobara. Što se kuvara tiče, situacija je skoro identična. Na nivou filijale ima 314 nezaposlenih kuvara, dok u samom gradu na spisku nezaposlenih ima 224 kuvara”, rečeno je iz NSZZ.

Ugostiteljska “industrija” pandemijom je skoro potpuno ruinirana, koliko će vremena biti potrebno niškim ugostiteljima da se oporave i da li će uspeti ostaje da vidimo.

 

 

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Nemate pojma, kakva pandemija, ugostiteljstvo je srozano pre 30 godina kada su privatnici preuzeli primat. Nisu imali pojma o ugostiteljstvu i primali su isto takve radnike, važno im je bilo da radnici rintaju bez pogovora , da cinkare, uvlače se u bulju itd. Nije se plaćao porez, doprinosi itd. Izmišljena su neka nova pravila : Ne postoji radno vreme u ugostiteljstvu, gost je uvek u pravu, nikad se ne pita za platu i još 1000 nekih gluposti. Ne treba ti šanker (sam sipaš, kuvaš kafu, pereš) ne treba ti spoljni momak ( stigo kamion, sam istovaraj)…
    E sad je došlo za naplatu…
    Radite sami ili katanac…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com