Društvo

Veliki jubilej najstarije advokatske kancelarije u Nišu

Advokatska kancelarija Domazet iz Niša obeležava 90 godina od osnivanja. Kroz najstariju kancelariju na Sinđelićevom trgu, nekada Jevremovoj ulici, do danas, prošle su četiri generacije advokata.

Kada je jednog hladnog decembarskog dana daleke 1928. godine advokat Borivoje Gojković, rodom iz Svrljiga, otvorio advokatsku kancelariju, sigurno nije mogao ni da nasluti da će ona živeti bezmalo čitav vek, sa imenom koje se, ne samo u Nišu, izgovara sa poštovanjem. Takvu nadu nije ni gajio jer, njegova kćerka Milica više je volela književnost, ali i jednog Sinišu koji, tek što je završio studije prava u Beogradu, postao je pripravnik u advokatskoj kancelariji njenog oca. Ta ljubav bila je prvi stepenik ka stvaranju porodične tradicije ove ugledne niške advokatske porodice.

Ulica je vremenom menjala naziv, a oni su ostajali na istoj adresi i na istom, uglavnom dobrom glasu, punih devet decenija.

Živimo u burnom vremenu kada se poverenje gubi i u institucije i u ljude. Advokati moraju da steknu i održe ugled i da grade poverenje prema klijentima. Osnov uspeha u svakom poslu, a posebno u advokaturi, jesu uporan i pošten rad i zidanje poverenja klijenta u advokata. To donosi rezultat. Time se rukovodim od oktobra 1969. otkad sam ušao u advokaturu”, kaže Vladimir Domazet advokat iz Niša.

Kroz advokatsku kancelariju Gojkovića i kasnije Domazeta, prošlo je na desetine advokatskih pripravnika, koji su kasnije postali samostalni branioci i zastupnici pred sudovima. Vladimir Domazet takođe. On je u vreme kada je položio zakletvu bio najmlađi advokat među članovima Advokatske komore Jugoslavije.

Pre deset godina diplomirao je i Filip Domazet, Vladimirov sin.

Još spadam u kategoriju mlađih advokata. Četvrti sam izdanak advokatske “loze” i predstavnik četvrte generacije advokata u našoj porodici. Tradicija advokatske kancelarije Domazet jeste nešto što je jako važno, jer godine trajanja grade ugled i poverenje u advokaturu. Vremena su teška, ali poštenje ipak ispliva ma kraju”, kaže Filip Domaet koji u najstarijoj advokatskoj kancelariji u Nišu, deli prostor sa suprugom Miljanom koja je, takođe, advokat.

Obeležavanju ovog retkog i značajnog jubileja, pored velikog broja kolega, prijatelja i srpske advokatske elite prisustvovao je i predsednik Advokatske komore Srbije Toma Fila.

Domazet pripada tradicionalističkoj advokaturi, što je jako retko. Za klijenta je vrlo važno da kad ode kod advokata vidi ko je on i ima li poreklo, a oni su se dokazali. Sada je na mlađima da to održe i ne pokleknu pred iskušenjima, a ima ih – instant karijera kroz politiku ili povođenje za novcem. Advokatura nije bez rizika i ako ih budu izbegli zasnovaće dinastiju”, kazao je Fila.

Vladimir Domazet je u jednom periodu svog života bio politički aktivan. Bio je narodni poslanik DS-a i predsednik Gradske skupštine Niša i Gradskog odbora demokrata.

Kako je počelo?

Borivoje Gojković je kao gimnazijalac otišao u rat. Jedan je od srpskih heroja koji su prešli Albaniju, bio ranjen na Solunskom frontu, zbog čega je prebačen u Bizertu u Tunisu, na lečenje. Put ga je, tih ratnih godina dalje odveo u Francusku gde je, kao stipendista srpske vlade, završio pravni fakultet na Univerzitetu u Grenoblu. U međuvremenu, oženio se Marijom Vijal i s njom dobio kćer Milicu.

Po završetku studija, vratio se u Niš i radio kao sudski pisar, u međuvremenu položio sudijski ispit, a 1928. godine otvorio svoju advokatsku kancelariju. Kao advokat radio je sve do 1962. godine kada se penzionisao i posao prepustio svom zetu Siniši Domazetu, koji je po završetku studija u Beogradu, kao advokatski pripravnik radio u kancelariji sa Borivojem Gojkovićem.

Milica i Siniša su izrodili dva sina, mlađeg, Dragana koji je postao univerzitetski profesor i Vladimira koji je nastavio porodičnu tradiciju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com