Stari Niš

Niš na starim slikama: Sinđelićev trg

Trgovi nisu samo toponimijski embrioni naselja koja ih okruzuju, imajući ulogu u njihovom urbanistickom i estetskom razvoju. Njihov značaj je još veći u tome što predstavljaju žarišta događaja i mesta uticaja formiranja atmosfere i raspoloženja u okolnim ulicama i stambenim naseljima.

Priče o životu i ljudima su ustvari ono što stapa i povezuje trgove i skverove sa naseljima u čijem su središtu, što dočarava protekla vremena niških trgova.

Sinđelićev trg

Sinđelićev trg je u vreme turske vladavine bio prostrana utrina na periferiji varoši. Jedan od retkih niških trgova koji uopšte nije menjao naziv.

Krajem XIX i XX veka služio je kao pijaca za drva, seno, kreč, vunu i stoku, a ovde se nalazila i džamija, zvana “Šarena” ili “Fukara” (na mestu današnje apoteke).

sr.wikipedia.org

Sinđelićev trg, i danas veoma prostran, preseca glavna gradska saobraćajnica, Ulica Vožda Karađorđa, a njegov prepoznatljiv izgled markantan je pre svega po zgradama Narodnog pozorišta, Palate Pravde, Doma Vojske, Učiteljskog doma, stilske kuće Jovana Apela, kuće Popića i drugim objektima ….

sr.wikipedia.org
mapio.net
kuća Popića, nocmuzeja.rs

Izvori:
Niški Vesnik
(iz zbirke Miodraga Jovanovića, niškog kolekcionara)
Wikipedia

Autor:
Novaković Č. Milan
Za Zvezdicu ….

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com