Kultura

Uspešna sezona niških lutkara. U Niš posle 10 godina stigla dva Grand prix-a

Nakon više od jedne decenije Pozorište lutaka u Nišu može da se pohvali sa dva najviša priznanja. Predstava “Cveće male Ide” u Užicu je pobrala najveće simpatije žirija i osvojila Grand prix 2018., da bi na ovogodišnjem međunarodnom pozorišnom festivalu za decu u Zaječaru taj uspeh ponovila i “Legenda o mesečevoj princezi”.

Direktorka Pozorišta lutaka u Nišu Milica Radulović ističe za Niške Vesti da je zadovoljna postignutim rezultatima za samo godinu dana njenog mandata. Sa druge strane oseća i odgovornost, jer kako kaže posle ovako uspešne sezone i sledeća mora da bude makar na istom nivou, ako ne i bolja.

“Postigli smo dosta, ja sam zadovoljna na svim poljima. Najzadovoljnija svakako na umetničkom planu, jer to mi je najbitnije. Dobili smo dosta nagrada, ja ih nisam brojala, ali za godinu dana, koliko sam ja na mestu direktora mi smo osvojili dva grand prix-a”, kaže Milica Radulović.

Umetnički kvalitet predstava i glumaca ne može da se ospori. Čak tri predstave Pozorište lutaka u Nišu premijerno je odigralo u ovoj sezoni, “Legenda o mesečevoj princezi”, “Začarani grad” i “Vuk koji je ispao iz knjige”. Sledi i četvrta – “Snežna kraljica” u režiji Zorana Lozančića.

“Snežna kraljica” urađena je po motivima čuvene bajke Hansa Kristijana Andersena. Priča o devojci Gerdi i dečaku Kaju govori bez čega sve odrastanje nije moguće, ukazuje na to da čovek za sve što želi mora da se potrudi, da sve što želi može da nađe u sebi i da na tom putu nikada ne posustane.

“Smrt Zorana Lozančića nas je mnogo zabolela, tako da će ona biti odigrana po prvi put u nedelju 30. juna u njegovu čast, dok će premijera biti organizovana u jesen”, naglasila je Radulović.

Sve predstave koje su rađenje u ovoj pozorišnoj sezoni imaju svoju priču i svoju poruku. Na njima je studiozno rađeno. Vođeno je računa o svemu, o tekstovima, lutkama, scenografiji, rediteljima.. To se videlo i na kraju donelo rezultate. Ipak direktorka Milica Radulović kaže da se za nijansu izdvojila “Legenda o mesečevoj princezi”.

“To je prva predstava u mom mandatu i ona je osvojila i publiku i žirije. U Zaječaru smo dobili Grand prix na međunarodnom festivalu u zaista oštroj konkurenciji. Ja sam bila prijatno iznenađena i zatečena. To je bilo jedno od najboljih izvođenja ove predstave od strane našeg ansambla. Bili su maestralni, ja sam plakala na kraju. S obzirom na kvalitet koji su pokazali nagrada se negde i podrazumevala”, rekla je Radulović.

Direktorka ističe da se trudi da umetničku politiku kroji na najbolji mogući način, koristeći i svoja lična znanja i kontakte. Smatra da jedino timski rad donosi rezultate, pa je tako otvorena za svaki dobar savet. Radulović najavljuje da već u septembru niški lutkari očekuju makedonsku rediteljku Draganu Miloševski sa potpuno novim projektom.

“Radiće se nešto eksperimentalno što nije do sada rađeno. Radi se o komadu po motivima više romana pisca za decu Uroša Petrovića. Mnogo je zainteresovanih za taj projekat. Zainteresovani su i naši glumci da glume u njemu. Do kraja godine radićemo još jednu predstavu sa poljskim rediteljem, svetskog glasa Jaroslavom Antonjukom. Jedva sam ga dobila da dođe u Niš. On će režirati bajku Divlji labudovi i ja se nadam da će ta predstava zaokružiti ovu kalendarsku godinu na najbolji mogući način”, najavila je Milica Radulović.

Direktorka je podsetila da je posle 41 godine Pozorište lutaka u Nišu dobilo i novi ambijent za gledaoce, odnosno nova sedišta i novu patosnicu. U toku je sanacija mokrih čvorova u prizemlju zgrade, starih više od 40 godina. U planu je i rekonstrukcija sistema grejanja u samoj sali.

“Za to su već opredeljena sredstva, sada sledi javna nabavka i svi oni papirološki uslovi koji moraju da se ispune. Tako da ne znam da li ću to uspeti u ovoj godini, ali ohrabruje me to što para ima i svakako će biti urađeno”, zaključuje Milica Radulović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com