Virus KoronaZdravlje

Uskoro brzi testovi i kod privatnika

Poslednjih mesec dana sve je veći pritisak na  laboratorije koje rade PSR testove, a jedan od načina da se suzbije epidemija korone je da se smanji vreme čekanja na rezultate. To je bio jedan od povoda da Vlada Srbije predloži da se ovo testiranje obavlja i u privatnim laboratorijama koje za to imaju mogućnost.

 

Iz Asocijacije privatnih zdravstvenih ustanova i privatnih praksi Srbije ističu da imaju uslove, da već 20 godina rade ostale pi-si-ar testove i nadaju se da će uskoro i ovaj, izveštava RTS.

 

“Asocijacija je pripremila izveštaj za sedam privatnih laboratorija koje imaju uslove, aparate, prostor, kadar i da mogu da rade testove i da će podneti prijavu i nadamo se da ćemo u skorije vreme početi da radimo”, kaže Mirjana Sarkić iz Asocijacije privatnih zdravstvenih ustanova i privatnih praksi Srbije, a prenosi RTS.

 

Četiri laboratorije su u Beogradu, jedna u Novom Sadu i dve u Nišu. Dnevno bi, za početak, prema procenama iz Asocijacije moglo da se analizira 1.000 uzoraka i da pacijenti rezultate dobiju za 24 sata.

U privatnim bolnicama bi mogli da uzimaju uzorke i da ih šalju partnerskim privatnim laboratorijama. Tako bi se zaštitili i pacijenti koji su kod njih na bolničkom lečenju, ali i zaposleni.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com