Društvo

Udruženja životinja: Rešavajte UZROKE, ne posledice!

Grupa udruženja za zaštitu životinja iz čitave Srbije izražava žaljenje zbog nedavnih napada pasa na dve osobe u Nišu i zahteva od nadležnih državnih organa da ih uključe u izradu zakonskog okvira za održivo sistemsko rešenje problema napuštenih kućnih ljubimaca.

Nišlijka koja je napadnuta pored Starog groblja, a psi su je ujedali, kako je sama navela, dok je u naručju držala svoje dvogodišnje unuče, jedan je od primera zbog koga udruženja izražavaju žaljenje.

“Na istom mestu i ranije su zabeleženi napadi pasa, a radnici niške zoohigijene sklonili su pse koji su prethodno boravili na toj lokaciji”, piše u zajedničkom saopštenju koje je potpisalo 12 udruženja za zaštitu životinja u Srbiji.

Ljudi koje napadnu psi prolaze kroz traumatično iskustvo jer lokalne samouprave i nadležno Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine dugi niz godina primenjuju neuspešna neefikasna rešenja umesto da se bave uzrokom problema – a to je neodgovorno ponašanje vlasnika i odgajivača pasa koji ne poštuju zakon, ali ne snose nikakve pravne posledice zbog toga.

Kontrola vlasnika kućnih ljubimaca i uvođenje odgajivačke delatnosti u zakonske okvire ključni su za sistemsko rešenje problema napuštenih kućnih ljubimaca, a održivo sistemsko rešenje podrazumeva da se broj ujeda napuštenih pasa svede na nulu.

Kada bude primenjeno održivo sistemsko rešenje problema na human način, kako godinama predlažu udruženja građana, psi i mačke više neće živeti na ulici, a vlasnici pasa biće dužni da primene mere kojima će sprečiti potencijalne napade na ljude i druge životinje.

“Želimo da naglasimo da ponavljanje napada pasa na istim lokacijama u Nišu upravo dokazuju ono na šta neprestano ukazujemo – a to je da sklanjanje pasa s jedne lokacije ne rešava problem jer istu lokaciju uskoro naseljavaju novi napušteni psi! Bilo da su psi sklonjeni radi trajnog zbrinjavanja u prihvatilištima, ili da bi bili ubijeni – sve dok se ne zaustavi kontinuirano masovno napuštanje pasa i mačaka, i to kontrolom vlasnika i odgajivača, naše ulice biće dom hiljada pasa i mačaka beskućnika koje su njihovi vlasnici izbacili na ulicu”, dodaje se u saopštenju koje su postpisala srpska udruženja za zaštitu životinja.

Višedecenijska praksa hvatanja i ubijanja pasa upravo je i dovela do sadašnje situacije kada se lokalne samouprave suočavaju sa posledicama nesprovođenja ili nedoslednog sprovođenja svojih zakonskih obaveza koje podrazumevaju zabranu ubijanja napuštenih kućnih ljubimaca.

“Umesto da se desetine miliona evra koje se svake godine potroše na neefikasan rad zoohigijenskih službi i isplatu odštete na ime ujeda pasa ulože u održivo sistemsko rešenje koje podrazumeva niz mera za efikasnu kontrolu populacije pasa i mačaka, trošenje budžetskih sredstava za delatnost zoohigijene često je netransparentno i neracionalno. TO je u značajnoj meri doprinelo da problem ne bude rešen čak dvanaest godina od uvođenja obaveze lokalne samouprave da na human način zbrinjava napuštene kućne ljubimce, što je propisano Zakonom o veterinarstvu 2005. godine”, saglasni su.

Udruženja zahtevaju da budu uključena u izradu kvalitetnog zakonskog okvira za sistemsko i trajno rešenje problema napuštenih pasa i mačaka, na human i održiv način jer godinama upozoravaju da primena neefikasnih mera dodatno komplikuje, umesto da dovede do rešenja koje je u interesu čitavog društva.

Ovo saopštenje su potpisala sledeća udruženja:

Alfa, Beograd
Ekolibrijum, Pančevo
Feniks, Beograd
HMM, Novi Sad
Kanis, Sremska Mitrovica
Link plus, Beograd
Ljubimci, Pančevo
Nada za životinje – Riska, Beograd
ORPAK, Kruševac
Protekta, Vlasotince
Savez udruženja “BETA Srbija”
SPANS, Novi Sad

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com