Društvo

Napokon će problem napuštenih pasa biti rešen. Prihvatilište kod deponije biće prošireno i kompletno uređeno

U Gradskoj kući danasu predsednici opština Svrljig i Gadžin Han i gradonačelnica Niša, potpisali Sporazum o međuopštinskoj saradnji, koja se odnosi na ustupanje obavljanja komunalne delatnosti u oblasti organizacije službe za zoohigijenu. Ovim sporazumom biće omogućeno da  JKP „Mediana“ pruži pomoć ovim opštinama u sterilizaciji pasa lutalica.

Prema rečima gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski zahvaljujući projektu koji je podržalo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave uz pomoć Vlade Švajcarske, koja je donirala 18 hiljada švajcarskih franaka, problem napuštenih pasa će konačno biti rešen.

Dragana Sotirovski, gradonačelnica Niša

„Smatram da ćemo ovim projektom, koji će zaživeti od 1. januara 2024.  uspeti da smanjimo broj pasa lutalica, pre svega njihovo razmnožavanje na ulicama, a samim tim i pritisak na grad Niš, jer psi nemaju adrese i često se dešava da se iz susednih opština nađu na našoj teritoriji“, istakla je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Ona je kazala da je ovo samo prvi korak ka izgradnji prihvatilišta za pse i podsetila da je prvobitna namera bila da azil bude u Svrljigu. To nije pošlo za rukom jer se utvrdilo da je lokacija daleko, a zbog istog razloga odustaće se i od lokacije u Gadžinom Hanu. Trenutno rešenje je proširenje postojećeg.

Foto: V.M.

„Najsigurniji smo da dosadašnje prihvatilište proširimo i na taj način pokušavamo da broj pasa lutalica na našim ulicama smanjimo. Istovremeno želimo da ga napravimo takvim, da svako ko želi da prihvati psa, koji će biti zdravstveno saniran, da može da uzme i da udomi psa i da udruženja mogu da volontiraju u našem prihvatilištu. Na taj način pomažemo i gradskom budžetu, jer će se smanjiti izdaci za ujede, odnosno tužbe“, rekla je Sotirovski.

Na ime odštete za ujede pasa lutalica Grad Niš izdvaja od 80 do 100 miliona dinara. Znatnu sumu izdvaja i Opština Svrljig. Oko milion dinara ode iz opštinske kase zbog dobijenih tužbi. Predsednik ove opštine Miroslav Marković kaže da su glavni krivci za veliki broj pasa lutalica neodgovorni vlasnici, koji ostave svoje ljubimce „negde pored puta“.

Miroslav Marković, predsednik Opštine Svrljig

„Onda oni postanu naš problem. Pojedini od njih razviju agresivno ponašanje, prave probleme i onda se građani obraćaju nama. Nažalost problem nije mali, Opština Svrljig iz svog budžeta izdvaja preko 2 miliona samo za uslugu hvatanja i zbrinjavanja pasa lutalica. Na same tužbe građana izdvajamo još milion, što nisu mala sredstva“, rekao je Marković.

Predsednik opštine Gadžin Han Milisav Filipović navodi da će ovim projektom biti rešen dugogodišnji problem i dodaje da je svaka pomoć „siromašnoj opštini od velikog značaja“.

Direktor JKP „Mediana“ Ivan Mihajlović je objasnio da psi neće biti dovođeni u Niš, već će JKP „Mediana“ svoje aktivnosti izmestiti u Svrljig i Gadžin Han. „Mediana“ će uz pomoć Grada obavljati i besplatnu sterilizaciju vlasničkih pasa.

Ivan Mihajlović, direktor JKP „Mediana“

„Psi su živa bića i menjaju lokaciju, nemaju mesto stanovanja, tako da rešavanje ovog problema direktno na teritoriji lokalnih opština jeste jedan vid prevencije i sprečavanja povećanja broja pasa lutalica na teritoriji Niša. Ovaj sporazum je od velikog značaja, jer sprečava pojavu novih pasa lutalica i jedan je od mera koju je preuzeo grad u cilju povećavanja napuštenih pasa“, kaže v. d. direktor „Mediane“ Ivan Mihailović.

Na današnjoj konferenciji su podsetili vlasnike pasa da mogu i ove godine besplatno da sterilizuju svoje ljubimce. Najavili su da će sa Republičkom veterinarskom inspekcijom i Komunalnom milicijom krenuti u akciju pronalaženja ljudi koji se oglušavaju od odluke grada, da ne mogu da imaju leglo ukoliko nemaju registrovanu odgajivačnicu.

„Ne možete kada vam se ošteni kuja da taj problem prebacite na ulicu, a time i na Grad Niš. Krenućemo u agresivniju kampanju, odnosno da pozivamo vlasnike pasa da ih besplatno sterilišu“, zaključeno je na potpisivanju memoranduma o saradnji.

Ova saradnja je način da se siromašnim opštinama koje namaju ZOO higijanu pomogne, a istovremeno da se time smanji pritisak na Grad Niš.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com