Društvo

Učiteljsko društvo Niš obeležilo 137 godina rada

Društvo učitelja Niš osnovano je 30. novembra 1881. godine jedno je od najstarijih u Srbiji i najstarije je na Balkanu. Obuhvata 62 škole i 2 predškolske ustanove i trenutno broji više od hiljadu članova sa područja pet okruga.

Rad sa decom, edukacija i usavršavanje nastavnog kadra, okosnica su rada društva svih godina postojanja.

Obrazovanje je živ proces i tu nema šablona i zadatih dimenzija. Za 137 godina, koliko traje društvo učitelja, promenilo se mnogo toga, jer gotovo u svim društvenim promenama, prvi na udaru bio je obrazovni sistem. Ono što je ostalo isto jeste posvećenost deci, edukaciji i usavršavanju nastavnog kadra, odnosno članova našeg društva. Ponosni smo, jer mnogo radimo sa učenicima i sve naše aktivnosti su usmerene ka njima. Na drugom mestu smo mi, naše stručno usavršavanje, napor da budemo odgovorni posebno u trenutku u kojem smo sada. To od nas očekuje i društvo, i roditelji i učenici“, kaže Staniša Kostadinović predsednik Učiteljskog društva u Nišu.

U odrastanju i kreiranju stavova i sistema vrednosti kod dece, uloga učitelja je velika. Tokom vremena ona je doživela promene, ali je saradnja sa roditeljima i decom ostala osnova svih učiteljskih aktivnosti.

Učitelj-roditelj-dete je sveto trojstvo koje treba negovati. Ta saradnja je veoma važna. U procesu vaspitavanja i obrazovanja dece roditelji i učitelji su partneri, i ako se dobro postavimo i saradnja će biti dobra. Samo tako ćemo od naše najmlađe izvesti na pravu životnu stazu“, kazala je Snežana Milojković, predesednica Saveza učitelja Republike Srbije.

Specijalni gosti na svečanom obeležavanju godišnjice rada Učiteljskog društva Niš, bili su đaci osnovne škole ,,Desanka Maksimović“ iz Kosovske Kamenice, koji su izveli prigodan kulturno-zabavni program

Ovo je prilika da se zahvalimo svima koji su nam pružili ruku, razumeli i podržali naše ideje. Ujedno prilika je da nagradimo najuspešnije koji su doprineli razvoju i afirmaciji učiteljskog poziva, i da upoznamo i promovišemo naše đake iz Kosovske Kamenice. Oni su na poslednjem Republičkom festivalu „Riznica talenata“ poneli laskavu titulu najuspešnija škola, osvojivši prvo mesto u ukupnom plasmanu“, navela je učiteljica Ana Mladenović.

Osnivači Učiteljskog društva Niš su Atanasije Petrović i Anastasija Dimitrijević.

Atanasije Petrović, ili učitelj Tasa, najpoznatiji je niški učitelj iz 19. veka. Upamćen je i po tome što je, uprkos tadašnjim zabranama knjiga na srpskom jeziku, 1858. godine priredio udžbenik „Presad mudrosti“,  koji je u nastavi služio kao čitanka. Štampan je u Beogradu u tiražu  od dve hiljade primeraka, i smatra se prvom štampanom knjigom jednog Nišlije.

Anastasija Nasta Dimitrijević je prva učiteljica mešovite ženske i muške škole, koja je u Nišu otvorena 1845. godine, na prostoru Saborne crkve.

Zgrada Učiteljskog doma, za čiju sudbinu su se u prethodnom periodu izborili niški učitelji, predstavlja jedan od glavnih simbola Niša. Osim što čitav deo centra određujemo po njoj, ovo zdanje u ulici Stefana Prvovenčanog, mnoge Nišlije pamte po tome što su njegovu izgradnju 1932. godine, finansirali sami učitelji sa prostora jugoistočne Srbije. Dom je uvek imao mnogo korisnika, ali je jedini zvanični vlasnik uvek bilo Učiteljsko društvo Niš.

Ovaj prostor živi tokom cele godine i u njemu se često održavaju seminari, radionice i predavanja za osnovce i srednjoškolce i prosvetne radnike.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com