Društvo

Da li znate ko je Nišlija Atanasije Petrović?

Atanasije Tasa Petrović , poznat kao Učitelj Tasa, bio je najpoznatiji prosvetni radnik u Nišu u 19. veku.

Rođen je u Nišu 1824. godine u siromašnoj porodici Petrije i Petra Nikolića. Budući da roditelji nisu imali dovoljno para za život, sa sedam godina Atanasija su poslali na zanat. Međutim

Tasinim roditeljima se pored velikog izbora unosnih zanata, učinilo da je ipak najunosniji poziv toga doba bio sveštenički posao, dok je učiteljski zanat, smatran tek vrlo perspektivnim.

Tako se Atanasije Petrović opredelio da radni vek provede u školi, jer je još u ranoj mladosti pokazivao sklonosti ka naukama Učitelj Tasini učenici bile su znamenite Nišlije Todor Milovanović, Dimitrije Mile Cvetković, Todor Stanković, Kole Rašić, Nastas Nastasijević i drugi.

Preminuo je u Nišu 1894. godine i njegov grob sa spomenikom nalazi se na Starom groblju “Gorica” u Nišu. Po Učitelj Tasi ime je dobila najstarija osnovna škola u Nišu 1954. godine, a njegovo ime nosi i jedna ulica i trg u Nišu na kome se nalazi njegova bista sa knjigom u ruci.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com