Obrazovanje

Učenici i nastavnici Gimnazije “9.maj” na studijskom putovanju u Poljskoj

U okviru Erazmus+ projekta “HET – Hold Everyone Together” šestoro učenika Gimnazije “9.maj” u Nišu u pratnji pedagoga škole Anite Spasić i Dalibora Todorovića, profesora računarske grupe predmeta i koordinatora projekta, otišlo je u studijsku posetu školi „Zespołu Szkół Licealnych“ u Ležajsku u Poljskoj.

Gimanziji „9.maj“ je u okviru poziva za 2019. godinu odobreno finansiranje u okviru ovog projekta mobilnosti u svojstvu koordinatora i u toku ove školske godine aktivno radi na njegovoj realizaciji i implementaciji projektnih aktivnosti, kazao je direktor Gimnazije“9.maj“ Nenad Disić.

„Ovaj tip projekta podrazumeva mobilnosti u vidu razmene učenika i nastavnika, a tema projekta je socijalna inkluzija u širem kontekstu za učenike sa smanjenim mogućnostima u različitim kategorijama. Projektni tim se sastoji od pet obrazovnih institucija iz različitih zemalja (Srbije, Turske, Grčke, Poljske i Rumunije) sa više od 3700 učenika uzrasta između 14 i 19 godina i 150 nastavnika sa različitim iskustvima, znanjem i uverenjima, ali sa zajedničkim ciljevima“, objašnjava Disić.

Projekat je zasnovan na važnosti pružanja inkluzivnih mogućnosti svakom učeniku, ali uglavnom učenicima u nepovoljnom položaju, da se pridruže društvu i postanu kompetentniji kao pojedinci. Realizacijom brojnih projektnih aktivnosti učenja poboljšaće se socijalne i međuljudske kompetencije učenika, upoznaće različite načine učenja i razmišljanja, biće podstaknuti da sarađuju sa drugima na koherentan način, da bolje razumeju sebe i razvijaju svoje preduzetničke, socijalne, jezičke i digitalne kompetencije.

„Učenici će za vreme mobilnosti posećivati časove, učestvovati u radionicama o toleranciji i diskriminaciji u okviru kojih će posetiti i muzej Aušvic, kao i u radionicama o različitim IКT i veb alatima i o interkulturalnosti. Po povratku će biti održane radionice i prezentacije kojima će se iskustva i stečena znanja sa mobilnosti preneti ostalim učenicima, a u okviru stručnog usavršavanja unutar ustanove i drugim nastavnicima. Кroz ovaj projekat učenici će poboljšati svoje kompetencije i ojačati svoje dostojanstvo na osnovu svog identiteta“, kažu u ovoj niškoj Gimnaziji.

U okviru projekta predviđeno je pet mobilnosti sa po šestoro učenika iz svake škole. Dužina trajanja projekta je dve godine, a datum početka 01.10.2020. godine. Po planu projektnih aktivnosti, u toku prethodne školske godine realizovana je mobilnosti u Rumuniji koja je zbog epidemiološke situacije održana u onlajn varijanti u trajanju od tri dana, što je otvorilo mogućnost da u radionicama učestvuje veći broj nastavnika od predviđenog.

Sada se realizuje u Poljskoj, a u martu 2022. godine Gimnazija “9.maj” će biti domaćin za 24 učenika i 8 nastavnika. Nakon toga sledi u Grčkoj u maju i u Turskoj u septembru.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Ova škola je postala klasična SNS škola, pogledajte samo logo škole… Promenilo se dosta toga, ova škola do skoro nije imala pedagoga, samo psihologa. Profesori su bili polusenilni do pre par godina i pedagoški neadekvatni za nastavu i rad sa decom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com