Društvo

Fantastični svet elementarnih čestica na izložbama u niškim gimnazijama

Niški gimnazijlaci imaće priliku da tokom februara i marta u svojim školama pogledaju izložbu postera koji predstavljaju vizuelne postavke fenomena u oblasti elementarnih čestica, fizike visokih energija, kao i u oblasti astrofizike i kosmologije, saopštio je Departman za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu.

U okviru izložbe, kako je najavljeno, biće prikazano 17 postera, a prikazani efekti i njihov doživljaj i interpretacija se mogu predstaviti kao čisto naučni, na granici nauke i umetnosti, ili sasvim umetničke i naučno-fantastične prirode.

Postere je dizajnirao Mišel Hoč, rukovodilac projekta “Origin-art@CMS” i njegovi saradnici iz CERN-a, vodeće laboratorije za istraživanje elementarnih čestica i fizike visokih energija u svetu.

Prva u nizu izložbi biće otvorena u utorak 31. januara u 13 časova u Gimnaziji 9. maj, a na svečanom otvaranju profesor Dragoljub Dimitrijević održaće predavanje pod nazivom “Čestice i fizika o fizici čestica visokih energija, kosmologiji i poreklu svemira”.

Izložbe u niškim gimnazijama biće organizovane u okviru programa “Cultural Collisions Srbija”. Reč je o programu multidisciplinarnog karaktera koji prikazuje povezanost nauke i umetnosti i ima cilj da probudi kreativnost i pruži drugačiji pogled na nauku.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com