U fokusu

U slučaju grmljavine izbegavati otvorene prostore

Ukoliko se u trenutku kada počne grmljavina nalazite na otvorenom, neophodno je da ostavite svoj posao i alat, i da se sklonite pored najbližeg objekta koji ima zaštitu od groma, uđete u prevozno sredstvo kojim ste došli i mirno sačekate da nevreme prođe, savetuju stručnjaci.

Nesreća, u kojoj su od posledica udara groma, pre dva dana poginula dvojica ribolovaca kod Malošista, otvorila je brojna pitanja – šta i kako treba raditi kada se nevreme približi?

Pecanje po nevremenu, još jednom se, nažalost u praksi, pokazalo kao kobno. Grafitni štapovi, koje su koristili i ribolovci iz sela Malošište, posebno su opasni u takvim situacijama, poručuju stručnjaci, jer su odlični provodnici.

Nije mali broj slučajeva, u kojima usled velikog nevremena i groma, stradaju i poljoprivrednici, naročito kosači i sakupljači sena, od kojih većina, po svaku cenu, želi da posao baš tada privede kraju, ne shvatajući kakvoj se  opasnosti po život izlažu.

“Kada  naiđe oblak koji je naelektrisan, on traži najkraći mogući put da se isprazni. Zato je najbolje skloniti se u zgradu sa gromogranskom zaštitom. Ako toga nema, skloniti se sa uzvišenja i sa isturenih i velikih elemenata poput visokog ili  usamljenog drveta“, navodi prof. Ljubiša Vučković, sa Fakulteta zaštite na radu u Nišu.

Udari groma mogu da usmrte i nekoliko destina ljudi odjednom. Koliko smo zaštićeni zavisi i od konfiguracije terena. Stručnjaci upozoravaju da se udari groma češće dešavaju na čistinama, u poljima, nego u gradovima, gde postoje visoki objekti. Takođe, još jedan savet – u slučaju grmljavine treba izbegavati trčanje.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com