Društvo

Grmljavina usred zime! Nije neobično – samo je retka pojava, kaže meteorolog

Znate onu izreku: “Kada zagrmi na Svetoga Savu?”, ovim pitanjem odgovara na naše Zoran Vasiljević šef Meteorološke opservatorije u Niš.

“Nije neobično da grmi usred zime, januara. To je samo retka pojava”, kaže za Niške Vesti Vasiljević.

On dalje objašnjava da se to dešava kada su tople zime, i zbog frontalne zone okluzije, kada se dešavaju prodori hladnijih frontova.  Hladni frontovi su veoma česta pojava tokom većeg dijela godine u Srbiji, a dospijevaju sa Alpa, Atlantika i Mediterna. Hladni frontovi razdvajaju dvije vazdušne mase, veoma hladnu i veoma toplu, a duž fronta ove dvije vazdušne mase se susreću i tada se topli vazduh podvlači ispod hladnog u vidu klina, što dovodi da se duž fronta jave kumulonimbusi, pa da padavine budu praćene grmljavinom. Ove pojave javljaju se u vlažnijim predelima a sama grmljavina zimi može da se javi i pri temperaturama ispod 0.

“Dolazi nam polako zahlađenje gde dan pred Božić dolazi i kiša, a drugog dana Božića će biti i snega u nižim predelima”, precizan je Vasiljević.

NARODNA VEROVANJA

Međutim, prema drevnom narodnom verovanju, kada grmi to znači da Sveti Ilija vozi po nebu kola i da strelama gađa đavola. Ali ima i onih priča preka kojima grmljavina usred zime označava krvoproliće!

“Grom udari na Svetoga Savu, usred zime kad mu vreme nije” su stihovi narodne pesme “Početak bune protiv dahija”, kojom se najavljivao Prvi srpski ustanak. Ukoliko se dogodi grmljavina na ovaj verski praznik, kažu ljudi, čekaju nas burni događaji i ratovi.

Prema pričama koje su se prenosile s kolena na koleno, svim mračnim događajima u našoj istoriji prethodila je grmljavina usred zime.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com