Društvo

U Nišu održana taktička vežba “SISTEM 2021”

Na teritoriji gradske opštine Crveni krst (u naselju Stevan Sinđelić, naselju Ratko Jović i Radnoj zoni „Sever“) danas je izvedena operativno-taktička vežba subjekta i snaga sistema zaštite i spasavanja u Republici Srbiji “SISTEM 2021″ u vezi sa vandrednim događajima i situacijama.

Sirenama za javno uzbunjivanje i emitovanjem signala “opasnost od elementarne nepogode – zemljotres”  obeležen je početak vežbi u trajanju od 90 sekundi, dok je signal „prestanak opasnosti“ koji je trajao 60 sekundi označio kraj.

Podsetimo, Ministarstvo unutrašnjih poslova organizovalo je operativno-taktičku vežbu subjekata i snaga sistema zaštite i spasavanja u Republici Srbiji „SISTEM 2021“ u vezi sa vanrednim događajima i situacijama, istovremeno u 24 grada i 26 opština u Srbiji.

Više od 600 ljudi učestvovalo je na vežbi koja se održala u Nišu i jednom delom u Aleksincu. Scenario je da se 15 km severno od Niša dogodio zemljotres od 6.2 stepena. Zato se iz dva naselja evakuiše stanovništvo, a u trećem je požar koji zahteva evakuaciju i ugrožava rad kontrolnog tornja na aerodromu.

Foto: Akcija spasavanja – evakuacija iz zgrade

Vežba “Sistem 2021” prikazuje trenutni stepen pripremljenosti i sinergiju svih subjekata i činilaca u odgovoru na elementarne nepogode i tehničko – tehnološke nesreće, koja dosad nije izvođena u ovom formatu. Vežba uključuje angažovanje svih subjekata i snaga sistema smanjenja rizika od katastrofa i upravljanja vanrednim situacijama u Republici Srbiji, kako na lokalnom tako i na republičkom nivou, navedeno je u zvaničnom saopštenju policije.

“Živimo na trusnom području i gotovo da se svakog proleća i jeseni dešavaju zemljotresi. Ako se jednog dana desi nešto što je razorno i izazove rušenje zgrada i evakuaciju, naše ekipe su spremne. Uspostavili smo radio veze i te radio veze će ostati trajno u Gradskoj kući gde je sedište štaba za vanredne situacije kako bi na vreme reagovali da zaštitimo stanovništvo”, objašnjava Sotirovski i dodaje da je ovakva vrsta vežbi veoma značajna jer dosad nije izvođena u ovom formatu.

Gradonačelnica ističe da će Grad izdvojiti deo sredstava za 2022. godinu za popravku sirena i svih uređaja koji nisu u funkciji, a neophodni su sektoru za vanredne situacije.

“Cilj nam je i da motivišemo volontere da se uključe i da imamo ekipe civilne zaštite koji mogu da budu na usluzi građanstvu”.

Prema rečima, Srđana Mitrovića, načelnika za vanredne sitaucije , za potrebe vežbe angažovano je 600 lica od toga 200 pripadnika službi sa 67 vozila i 350 građana, radnika i studenata.

“Grad je Niš je trenutno u ekspanziji, a poslednjih godina je primećeno da sistem za uzbunjivanje nije na adekvatnom nivou. Trenutno se rade akutičke studije kako bi ubuduće imali jedan daljinski sistem za uzbunjivanje. Radi se na formiranju civilne zaštite za opšte namene što je i obaveza Grada. Ucešće građana u ovakvim aktivnostima dovodi do toga da građani budu upoznati kakve opasnosti mogu da se dese”, kaže Srđan Mitrović, načelnik Uprave za vanredne situacije i načelnik Štaba za vanredne situacije.

Učesnici vežbe su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Crvenog krsta Srbije, Vatrogasnog saveza Srbije, subjekata i snaga jedinica lokalnih samouprava, vodoprivrednih preduzeća, posebnih organizacija i organa, subjekata od značaja za zaštitu i spasavanje.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Jedan komentar

  1. OVI NAŠI, IZ KABINETA, SU KO ŠEĆER ! Treba malo i nasmejati Nišlije, jer žive u najtužnijem Gradu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com