Kultura

U Jeronimovoj ulici, mestu gde je rođen, odrastao i započeo prve sportske korake, počelo snimanje filma o rukometnoj legendi Zoranu Tuti Živkoviću

Pala je prva klapa filma o rukometnoj legendi Zoranu Tuti Živkoviću. Snimanje je počelo u Jeronimovoj ulici, čuvenoj niškoj Šećer mali, mestu gde je rođen i odrastao u ulici u kojoj je započeo prve sportske korake sa decom iz kraja.

Još kao mali, i na ulici u bezbrižnoj igri, birao je kolektivne sportove, upravo na ovom mestu, sa decom iz kraja. Zbog toga je ova ulica izabrana za početak snimanja filma, koji i ovog puta potpisuje producent Oliver Paunović.

“Jeronimova ulica.- ovo je mesto gde sam rođen i gde sam odrastao. U blizini je Nišava i Tvrđava. Svaki moj izlazak na ulicu je bio vezan za igru, ali se nisam igrao kao sva druga deca, već su me od malena privlačili kolektivni sportovi”, rekao je čuveni rukometaš.

Scena sa snimanja filma o Zoranu Tuti Živkoviću; Jeronimova ulica

U filmu će biti reči osim o svim sportskim dostignućima i o tome kako je preživeo invaziju Iraka na Kuvajt i kako je granata prošla kroz njegov stan. O tome kako je doživeo najveće državne počasti u Egiptu od tadašnjeg predsednika Mubaraka. Biće reči i o njegovom strahu od letenja, a obišao je avionom najmanje dva puta zemaljsku kuglu. Biće prikazane suze radosnice, osmeh, jedno vreme….

“Ogromna je odgovornost, ali pre svega velika čast da o takvom sportskom radniku, jednom velikom čoveku, ali pre svega Nišliji, našem sugrađaninu, radim jednu biografsku priču, koja treba da ostane kao jedna vrsta amaneta i podstreka mladim ljudima. Biće prikazano kroz šta je sve Tuta prošao tokom svoje karijere, kako je stigao do uspeha, a krenuo je odavde, baš iz Jeronimove ulice. Upravo zato smo nju i odabrali za početak snimanja filma”,, istakao je reditelj Vladimir Ristić.

Na filmu će raditi dugogodišnji novinar, ali pre svega prijatelj Zorana Tute Živkovića Tomislav Santrač, koji je nebrojano puta bio uz proslavljenog rukometaša i sa njim uradio bezbroj intervjua.

“Izuzetno sam srećan što sam deo ekipe koja radi na ovom filmu, zato što je moj prvi intervju na radio bio sa Zoranom Živkovićem pre 40 godina. Evo nas upravo ovde u Jeronimovoj ulici odakle je počela da se piše najlepša sportska i životna sonata. Toliko godina trajanja, toliko medalja, toliko uspeha. Nije ni čudo što je proglašen najboljim na svetu, a mi to znamo da poštujemo”, kazao je Santrač Niškim Vestima.

Iza ove velike sporske karijere ostalo je mnogo materijala, pa je samim tim i odgovornost veća. Na filmu će se raditi studiozno, vremena ima, jer će prema najavama produkcije on biti prikazan javnosti tek sledeće godine.

„Godina kada planiramo film da završimo poklapa se sa velikim jubilejom, 75. godina od osnivanja RK „Železničar“. U samom filmu će se osim Tute Živkovića, koji će govoriti najbitnije detalje iz svog života, naći i njegovi klubski drugari, ali i uspešni rukometaši koje je iznedrio kroz svoju bogatu trenersku karijeru“, rekao je producent Oliver Paunović.

Zoran Tuta Živković (Niš, 5. april 1945) je poznati pski i jugoslovenski rukometaš, a kasnije i trener i strateg.

Tokom svoje igračke karijere nastupao je za reprezentaciju Jugoslavije na poziciji golmana. U nacionalnom timu odigrao je 82 utakmice, a najveći igrački uspeh mu je svakako je zlato na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972.

Tokom svoje trenerske karijere osvajao je zlato sa reprezentacijom Jugoslavije na Olimpijskim igrama 1984. i Svetskom prvenstvu 1986. Takođe je osvojio i srebro na Svetskom prvenstvu 1982. i bronzu na Evropskom 1996. Na klupi šabačke Metaloplastike stigao je do titule Kupa evropskih šampiona u sezoni 1984/85.

Smatra se i centralnom ličnošću za razvoj rukometa u Egiptu. Na klupi egipatske selekcije stigao je do polufinala Svetskog prvenstva 2001. Od 2009. godine vodio je i mušku reprezentaciju Tunisa.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Kapa dole Olivere, covek sa najvise medalja u Nisu ! Radite pravu stvar i nama ,lokal patriotama i ljubiteljima sporta cinite zadovoljstvo ! Kad nas ne bude bilo, imace neko ,da pogleda ove filmove i priseti se legendi ! Pogotovu, sto je sport u Nisu na totalnoj margini u Srbiji,kao treci grad u drzavi ! Neka istorija, bar imalo, nas, poklonike i lokalpatriote,rodjene Nislije, oraspolozi, jer sve prpoada ! Hvala!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com