Sport

Uskoro stiže film o rukometnoj legendi Zoranu Tuti Živkoviću

Sportista koji je proslavio Niš, Srbiju i Jugoslaviju Zoran Tuta Živković, zaslužio je da se o njemu napravi film. To je prepoznala City Produkcija, koja ne želi da zaboravi sportske velikane koji su nadaleko preneli slavu Niša i naše zemlje.

Dokumentarac će ostaviti trag o prebogatoj sportskoj rukometnoj karijeri, oličenoj u medaljama i uspesima sa svetskih, evropskih i domaćih prvenstava.

Foto: printscreen iz filma snimljenog povodom 50 godina RK Železničar Jugopetrol Niš

“Zoran Tuta Živković jedan je od naših najtrofejnijih selektora svih vremena. On je naš Nišlija i on zaslužuje da kroz film bude upamćen i sačuvan od zaborava“, rekao je producent Oliver Paunović.

Tomislav Stantrač, Zoran Tuta Živković, Oliver Paunović i Vladimir Ristić

Sportista koji je dotakao visine, uzoran golman kasnije i trener i reprezentacije kao vrh njegovih želja. Nije se libio izazova. Shvatao ih je kao moranje svoje duše da obraduje one koji navijaju i zato i traje. I danas je zaljubljenik u sport.

„U filmu ćemo pričati i o onome što je sa one strane sporta. Kako je preživeo invaziju Iraka na Kuvajt i kako je granata prošla kroz njegov stan. O tome kako je doživeo najveće državne počasti u Egiptu od tadašnjeg predsednika Mubaraka. Govorićemo o njegovom strahu od letenja, a obišao je avionom najmanje dva puta zemaljsku kuglu. Ukazaćemo na suze radosnice, na osmeh, na vreme. Pričaćemo još o mnogo čemu….“, najavlila je niška produkcija ono što publika sa nestrpljenjem očekuje.

Na filmu rade dugogodišnji novinar, ali pre svega prijatelj Zorana Tute Živkovića, Tomislav Santrač, koji je nebrojano puta bio uz proslavljenog rukometaša i sa njim uradio bezbroj intervjua. Zanimljiva činjenica je i ta da je upravo nakon jednog od intervjua, pre 30-tak godina Santrač napisao:

“Kada razmišljam o njemu uvek znam to vreme i kažem moglo je više… Sve me to tera na njegov početni san kada je njegovo nebo bilo bez zvezda. Onda je iskrsla želja, dovoljna samo njemu, taman toliko da se danas pamti i prepričava. I zaželeo se on tog vremena, kao svaki peščani sat i reči izgovorenih još onda… Najlepši su bili snovi, u kojima je uspeo da se odigne od mogućeg i krene ka još većim visinama put zvezda. Tako je i danas.”

Autor filma Vladimir Ristić, rad na filmu ocenio je kad studiozan.

“Godina prikazivanja filma poklapa se sa velikim jubilejom, 75. godina od osnivanja RK “Železničar”. U samom filmu će se osim Tute Živkovića, koji će govoriti najbitnije detalje iz svog života, naći i njegovi klubski drugari, ali i uspešni rukometaši koje je iznedrio kroz svoju bogatu trenersku karijeru”, rekao je Ristić.

Film će uskoro ugledati svetlost dana.

Biografija

Zoran Tuta Živković (Niš, 5. april 1945) je poznati pski i jugoslovenski rukometaš, a kasnije i trener i strateg.

Tokom svoje igračke karijere nastupao je za reprezentaciju Jugoslavije na poziciji golmana. U nacionalnom timu odigrao je 82 utakmice, a najveći igrački uspeh mu je svakako je zlato na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972.

Tokom svoje trenerske karijere osvajao je zlato sa reprezentacijom Jugoslavije na Olimpijskim igrama 1984. i Svetskom prvenstvu 1986. Takođe je osvojio i srebro na Svetskom prvenstvu 1982. i bronzu na Evropskom 1996. Na klupi šabačke Metaloplastike stigao je do titule Kupa evropskih šampiona u sezoni 1984/85.

Smatra se i centralnom ličnošću za razvoj rukometa u Egiptu. Na klupi egipatske selekcije stigao je do polufinala Svetskog prvenstva 2001. Od 2009. godine vodio je i mušku reprezentaciju Tunisa.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com