Društvo

U čast oslobodilaca Niša održan uspon do vrha Seličevice

Planinarsko društvo “Preslap” organizovalo je, u nedelju, 13. oktobra 2019. godine, drugi uspon na planinu Seličevicu, posvećen svim oslobodiocima grada Niša, na kome je učestvovalo 250 planinara i rekreativaca iz Niša, Aleksinca, Grkinje, Donjeg Dušnika i Sokobanje. Među njima bilo je i dosta dece dece iz Osnovne škole “Ljupče Nikolić” iz Aleksinca i Osnovne škole “Radoje Domanović” iz Niša.

Prijatno i lepo vreme pratilo je učesnike uspona, a ukupna dužina trase bila je 18 kilometara.

Početak trase bio je kod stadiona na Delijskom visu. Potom, preko Delijskog visa, učesnici su otišli u selo Vukmanovo, od koga je izveden uspon na vrh Ibrovica (903 m), koji je i najviši vrh planine Seličevice. Sa ovog vrha, spuštanje je izvedeno kratkom stazom do sela Berbatovo. Na vrhu Seličevice, meštani sela Grkinja priredili su doček planinara i posluženje čajem i kafom. U selu Berbatovo, poslužen je i besplatan ručak svim učesnicima.

Foto: PD “Preslap”

Tokom prelaska trase, održano je i nekoliko kraćih beseda o geografiji i istoriji Seličevice. Posebna pažnja, prema konceptu akcije, posvećena je oslobođenju Niša od turskog ropstva 1877/78 godine, oslobođenju Niša u Prvom svetskom ratu, koje se odigralo 12. oktobra 1918. godine i oslobođenju Niša u Drugom svetskom ratu, koje se desilo 14. oktobra 1944. godine.

“Zajedničko za sva tri oslobodilačka poduhvata, bilo je to što je jedan od pravaca oslobođenja Niša vodio i preko planine Seličevice, na kojoj su zbog njenog specifičnog položaja i strateške važnosti, uvek bile postavljene odbrambene formacije od strane okupatora”, kažu u PD “Preslap”.

O svemu ovome, vodički tim Planinarskog društva “Preslap”, govorio je tokom akcije, koja je, zbog svoje sadržajnosti, istovremeno i sportska, i rekrativna, i edukativna.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com