# IstaknuteDruštvo

(VIDEO) Tvrđavske niše dobiće novo ruho: Ulica starih zanata, moguća opcija

Iako izgledaju trenutno potpuno zapušteno uskoro bi ova slika mogla da izgleda mnogo drugačije.

Nakon rekonstrukcije niša, ovde bi mogle biti useljene zanatlije, kojima se neće naplaćivati izdavanje ali će biti u obavezi da održavaju i brinu o ovim prostorijama.

Postoji i ta stara ideja o formiranju ulice starih zanata, ali se još uvek čeka da krenu radovi na rekonstrukciji pa će se odlučiti kako će ti renovirani prostori biti upotrebljeni.

Foto: Niške Vesti/ Vodeničarski

Niš će iz fondova Evropske Unije dobiti novac za uređivanje niša i ateljea u Tvrđavi.

To je deo projekta kojim se promoviše regionalna turistička ponuda, udruženo sa Merošinom i Svrljigom.

„Milion i po evra smo dobili, od toga će Niš verovatno dobiti milion i dvesta. Sada sređujemo papire. Prošli smo, zajedno sa Merošinom i Svrljigom oko turističke ponude. Zahvaljujući tom novcu mi ćemo niše u Tvrđavi da sređujemo i atelje, barutane su već preuzete od strane Turističke organizacije Niša„, rekla je doskorašnja gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski krajem juna ove godine.

Ona je tada pomenula i da kanali ispod Tvrđave jesu očišćeni, a praviće se i kapije da sve to bude ponuđeno turistima.

Da podsetimo, niše su nekada bili kazamati, prostorije koje su služile kao zatvori, prostorije gde su bili smešteni topova, municija i zatvorenici. Devedesetih godina su niše rekonstruisane tako što im je dodat magacinski porstor i pretvorene su u lokale. Kod Letnje pozornice je takođe postojao niz sličnih prostorija.

@niskevesti.rsPoznate tvrđavske niše bile su KAZAMATI♬ original sound – Niške Vesti

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Da budu uzari,kazandzije,pinteri,mutavdzije, voskari, opančari.Daj bre ne zanosite se. Ni obucari nemaju posao. Sve ima kod kineza i u Waikiki i ostale poljske prodavnice u Delti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com