Stari Niš

(ARHIVSKE SLIKE) Tvrđavski most kroz vekove rušen i obnavljan…žila kucavica grada

Tvrđavski most danas osvetljen u bojama zastave ima burnu istoriju i jeste jedan od glavnih simbola grada ali i omiljeno mesto Nišlija. 

Rušen, obnavljan, renoviran…on jeste srce grada a njegova istorija opominje nas da o njemu možemo da govorimo kao o pravom svetskom čudu.

„Ovim jakim mostom kome nema ravna, prolaze i danju i noću bogati i siromasi. Naka Bog nagradi osnivača ove korisne zadužbine“ tako je na mermernim pločama ugrađenim u kamenu zapisao njegov graditelj Mehmed-paša 1619. godine.

Ovaj natpis nije sačuvan ali je poznato da je postojao u vreme oslobođenja.

To je bio najstariji most za koji znamo i za koji postoje zapisi, kaže za Niške Vesti Nenad Petrović, niški hroničar.

“Pre toga je bio neki drveni most, ali ne zna se ništa više od toga, mada u Rimsko doba je sigurno isto bio most, našli su ostatke neke, ali ništa više o tome se ne zna”, kaže Petrović.

Кameni most, Taš ćuprija, iznad kamenih stubova imao je dućane, a ispod vodenicu. Ovaj most morao je 1878. godine da se podigne, obnovi i proširi i tada je ostao bez dućana.

Foto: Nenad Petrović

Ispod turskog zapisa, njegov obnovitelj je zapisao „Obnovljeno pod vladavinom Кneza srpskog Milana M. Obrenovića IV po osvajanju Niša.“

Most dobija novi izgled 1903. godine kada je u saobraćaj pušten lučni most.

Više puta je rušen Tvrđavski most u Prvom i Drugom svetskom ratu. Tvrđavski most su rušli Nemci, ali ga je rušila i srpska vojska prilikom povlačenja iz grada.

Demontaža starog lučnog mosta bila je nephodna, zbog dotrajalosti kolovoza, a za orginalno rešenje idejnog projekta mosta na Nišavi, arhitekta Jovan Canić dobio je nagradu „14. oktobar“.

Nišlije najviše pamte čelični most, koji je u odnosu na okolne kuće i kompletnu arhitekturu grada, pa čak i samu Tvrđavu, izgledao moćno i predstavljao pravi simbol grada.

Foto: Nenad Petrović

Sredinom aprila 1961. godine počela je demontaža Gvozdenog mosta koji je spajao Trg oslobođenja i Tvrđavu i tako je nestao još jedan motiv sa razglednica Niša, ali nije se moglo drugačije.

Stari most sa visokim lukovima bio je pretesan za motorni saobraćaj, a i kolovoz mu je bio od drvenih talpi što je izgledalo impresivno.

Foto: Nenad Petrović

Projekar novog mosta uradio je Nišlija Jovan Canić.

Gvozdeni most demontirala je Fabrika mostova i skretnica kasnije MIN koja je uradila noseći deo za novi most. Čelična konstrukcija je izlivena na trgu a zatim je navučena na temelje. Trebalo je da novi most za saobraćaj bude otvoren za Dan ustanka Srbije, 7. jul , pa za Dan oslobođenja Niša 14. oktobar ali je otvoren tek za Dan Republike Jugoslavije 29. novembar odnosno dan kasnije.

Foto: Nenad Petrović

U vreme radova pešaci su koristili privremeni pontonski most montiran nizvodno od gusara.

Izgradnjom novog mosta pukao je vidik između Trga oslobođenja i Tvrđave, a kasnije je izgrađen i kej duž obala Nišave.

Tih godina preoblikovanje samog centra grada bilo je znatno. Novi most, Robna kuća, izgradnja Doma Sindikata, hotela Ambasador i solitera Gorča i Šestica. Trg Oslobođenja je tada uglavnom sačuvao originalan izgled na zapadnoj strani gde su ukrasne fasade obnovljene sredinom osamdesetih godina, a ostala je tu još i današnja Gradska kuća.

Poslednje ozbiljno renoviranje mosta desilo se 2021. godine kada je na mostu postavljeno i led osvetljenje, nakon čega je osvetljenje pokvareno pa je u prethodnih nekoliko dana ono zanovljeno te staro-novi most opet “svetli” u bojama zastave.

Svaki santimetar trga, mosta nosi bogatu istoriju grada a Nišlije sa ponosom govore da je mostom kojim oni svakodnevno prolaze tu nekada prolazio Milan Obrenović, Branislav Nušić, Nikola Pašić, Branko Miljković…prolaze danas neki novi pisci, naučnici, mladi učeni ljudi o kojima će istorija pričati.

Foto: Nenad Petrović

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Ono sto je doživeo prilikom poslednjeg renoviranja( jer nije bilo para da se sredi, pa je proglašen za pesacki) , je urbicid i sramota. Kiceraj i neprlikadno, jer je bio celina sa Tvrdjavom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com