Društvo

TRAGIKOMIČNO: Država opominje za poreski dug od 2, 73 dinara!

Naš narod kaže “čist račun – duga ljubav”, ali da li je baš tako?

Nišlijka T.P. bila je najblaže rečeno zbunjena kada joj je iz Ministarstva finansija Srbije, Poreske uprave Filijale Niš, stigla opomena da je za radnju koju je imala i zatvorila pre 13 godina, državi ostala po pet različitih osnova dužna  0,02, 0,26, 0,53, 0,43 i 0,43 dinara. Sa pripadajućim kamatama, ona se danas tereti kao DUŽNIK sa neizmirenom porezom prema državi od 2,73 dinara.

T.P. je nedavno otvorila novu radnju i tom prilikom je ažurna adminstraicija pronašla i “dug” iz 2003. godine, iz vremena kada je imala drugu radnju. Međutim, situacija nije bezazlena. Zbog ovog duga, kaže njen knjigovođa, mogla bi da ostane bez PIB-a, odnosno bez mogućnosti da dalje obavlja svoju delatnost.

U Poreskoj upravi Filijale Niš nisu želeli zvanično da komentarišu opomenu koju su poslali na adresu T.P. a nezvanično ocenili su je “smešnom”.

Službenica koja je kucala opomenu izgubila je minimum 15 minuta svog radnog vremena ne bi li  “nesavesnom” poreskom obvezniku izračunala kamatu, otkucala opomenu i informisala da nije izmirio dug prema državi.

Dug ne ZASTAREVA, samim tim što je “dužniku” na kućnu adresu poslata opomena koju je on primio i potpisao.

Kažu, to je po zakonu i on se mora poštovati, mada se u ovom slučaju može primeniti još jedna srpska poslovica “drži se zakona kao pijan plota”.

Da bi uplatila dug od 2,73 dinara, T.P. će morati  tražene iznose da uplati preko PET UPLATNICA, a transkacije po uplatnici koštaju od 45 do 80 dinara. U slučaju T.P., to će iznositi 225 odnosno 400 dinara, plus 2,73 dinara koliko iznosi “glavni dug”.

Da li je smešno, ili tužno, procenite sami, tek Zakon se mora poštovati.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com