Zdravlje

Svetski dan borbe protiv dijabetesa

Ove godine Svetski dan dijabetesa obeležava se pod sloganom “Žene i dijabetes-naše pravo na zdravu budućnost”, zbog činjenice da čak polovinu obolelih od dijabetesa čine žene. Obeležavanje dana dijabetesa predstavlja najveću svetsku kampanju u borbi protiv ove bolesti.

Cilj obeležavanja Svetskog dana dijabetesa 14. novembra, je podizanje svesti javnosti o ovoj hroničnoj bolesti. U Srbiji je registrovano 710 hiljada obolelih, od kojih je gotovo polovina radno sposobna. Dve od pet žena sa dijabetesom su u reproduktivnom dobu, odnosno preko 60 miliona žena u svetu. Dijabetes je postao jedan od najvećih globalnih zdravstvenih i ekonomskih izazova, koji preti da ugrozi ostvarivanje globalnih ciljeva održivog razvoja.

U svetu prema najnovijim procenama Međunarodne dijabetes federacije svaka jedanaesta osoba ima dijabetes ili približno 415 miliona ljudi. Broj obolelih i dalje raste neverovatnom brzinom i prema sadašnjim prognozama do 2040. godine će se povećati više od 50 odsto i iznosiće više od 600 miliona, a najbrži porast očekuje se u zemljama niskog i srednjeg prihoda.

Javna debata povodom Svetskog dana dijabetesa

U Nišu održana javna debata u organizaciji “Ebers” asocijacije sa ciljem podizanja svesti, kako lokalne samouprave, značajnih zdravstvenih institucija, tako i šire javnosti o neophodnoj saradnji u suočavanju sa ovom hroničnom bolešću. Glavne teme ovog skupa bile su ishrana, kao rizik za pojavu dijabetesa kod školske dece i mladih kao i odgovori na pitanje, koliko zapravo brinemo o ishrani najmlađih naraštaja.

U debati održanoj u Gradskoj kući, učestvovali su predstavnici svih relevantnih zdravstvenih ustanova u Nišu i predstavnici Grada.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com