Zdravlje

Veliko interesovanje Nišlija za planinarskim šetnjama protiv dijabetesa i gojaznosti

Više od 60 osoba sa dijabetesom, gojaznih, ali i onih koji žele da razvijaju zdrave životne navike, učestovalo je danas u prvoj od četiri planinarske šetnje koje se besplatno organizuju u sklopu projekta „Otvori plavi krug“ u Nišu. Tokom lagane šetnje od Kameničkog Visa do Cerjanske pećine, pod nadzorom medicinskih sestara i lekara Doma zdravlja Niš, a uz vođstvo iskusnih planinara kluba „Železničar“, šetači puni elana i dobre energije dobili su korisne savete u vezi sa zdravljem, ishranom i prevencijom bolesti.

 

“Redovna fizička aktivnost je veoma važna, kako za prevenciju dijabetesa i gojaznosti tako i u kontroli šećerne bolesti, uz adekvatnu ishranu i terapiju. Šetanje, vežbanje, trčanje i svi drugi vidovi fizičke aktivnosti ključni su za održavanje nivoa šećera u krvi ali i celokupnog zdravlja kod osobe koja
već ima dijabetes. Ipak, značaj fizičke aktivnosti je pre svega u preventivnom smislu, odnosno pravilna ishrana i adekvatna fizička aktivnost sprečiće nastanak šećerne bolesti kod onih lica koji imaju stanje predijabetesa. Dom zdravlja Niš rado se odaziva ovakvim akcijama jer upravo želimo da
podstaknemo naše sugrađane da budu aktivniji, više vremena provode u prirodi na svežem vazduhu i u društvu razvijaju zdrave životne navike.”, kaže dr Danijela Cvetković, načelnik Službe za zdravstvenu zaštitu odraslih.

Foto: PR media tim

Projekat „Otvori plavi krug“, posvećen prevenciji dijabetesa i gojaznosti u urbanim sredinama, započet je u Beogradu u novembru 2020. godine. Zbog velikog interesovanja, a u saradnji sa EBERS asocijacijom za zdravlje osoba sa dijabetesom, projekat je stigao i u najveći grad južne Srbije.

“Fizička aktivnost danas mora da bude neizostavni deo života ne samo osoba sa dijabetesom, već i svih onih koji žele da razvijaju zdrave životne navike. Slušajući preporuke naših lekara shvatamo da šetnje u gradu ili po prirodi, poput planinarskih šetnji, predstavljaju praktično sastavni deo naše terapije. Drago nam je što u saradnji sa projektom “Otvori plavi krug” imamo priliku da animiramo što više članova naše asocijacije, ali i naše sugrađane da na jedan zanimljiv i drugačiji način budu fizički aktivni.” rekao je Boban Milosavljević iz EBERS-a, uz poziv Nišlijama da se priključe šetnjama posebno kreiranim za njih.

Zainteresovani za „Otvori plavi krug“ besplatne planinarske šetnje u Nišu mogu se prijaviti
mejlom na ebersasocijacija@gmail.com. Za sve učesnike su obezbeđeni prevoz i užina, kao i merenje
nivoa šećera u krvi pre i posle šetnje.

Projekat „Otvori plavi krug“, kao deo globalne inicijative „Gradovi koji menjaju dijabetes“, realizuje se uz zajedničku saradnju i podršku Skupštine Grada Beograda, Medicinskog fakulteta, Dijabetološkog saveza Srbije, Udruženja obolelih od dijabetesa tipa 2 „Krug dvojke Srbije“, Udruženja obolelih od dijabetesa grada Beograda „Plavi krug“, Beogradskog trkačkog kluba, Ambasade Kraljevine Danske u Srbiji, kompanije Novo Nordisk i portala Stetoskop.info. Projekat ima za cilj da okuplja obolele od dijabetesa, osobe u riziku od oboljevanja, gojazne osobe, ali i sve one koji su zainteresovani za zdrav način života, druženje i edukaciju. Više informacija o projektu možete pogledati na sajtu otvoriplavikrug.rs.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com