Kultura

Svetska premijera o stradanju Srba u Norveškoj – Logor smrti u Кarašjoku

U dokumentarno-igranom filmu Logor smrti u Кarašjoku norveške produkcije, koji je predstavljen u Festivalskom centru učestvuju i Srbi i Norvežani, a ideju za realizaciju dao je Branko Dimović Dimeski, producent.

Tokom Drugog svetskog rata oko četiri hiljade Srba internirano je u logore u Norveškoj, više od polovine se nikada nije vratilo svojim kućama. O ovoj činjenici se kroz časove istorije ne zna dovoljno ni u Srbiji, ni u Norveškoj.

O ovom vrednom umetničkom ostvarenju koje će 25. avgusta u 19 sati u bioskopu Sinepleks imati svoju svetsku premijeru, govorili su producent filma Branko Dimović Dimeski, potomci norveških interniraca Milorad Ćebić, Jelena Paunović i Miodrag Jocić, kao i direktor fotografije Terije Holm.

“Кao Srbin koji živi u Norveškoj, pre svega zahvaljujem svojim prijateljima Norvežanima koji su smogli snage da zabaleže istinu o stradanju srpskog naroda. Znamo kakava je negativna kampanja vođena protiv srpskog naroda tokom devedestih godina, Ja već petnaest godina živim u Norveškoj i želeo se da prikažem drugačiju sliku svog naroda. Кrenuli smo u istraživanje i došli do podatka da je u logorima u Norveškoj ubijeno trideset dvoje srpske dece. Najmlađe dete imalo je 12 godina”, istakao je Dimeski.

Milorad Ćebić (92) je jedan od učesnika u filmu. Svedoči o inerniranju svojih pet stričeva koji se nikada nisu vratili iz Norveške. Porodica Ćebić iz sela Brankovića u Opštini Rogatica bila je izložena i nemačkom i ustaškom teroru. Osim njegovih pet stričeva, još trojica meštana završiila su u logoru smrti. Od njih osmorice, samo su dvojica uspeli da se vrate u Srbiju po okončanju rata. Milorad Ćelić je po izbijanju rata otišao u Srbiju, a danas živi u Beogradu.

Svedočenje o interniranim rođacima u filmu daju i dvoje Nišlija, Jelena Paunović i Miodrag Jocić. Jelena Paunović je u Norveškoj izgubila ujaka koji je tamo i streljan. Imao je 22 godine, a o njegovoj smrti je porodicu obavestio Crveni krst tek 1945. godine. Miodrag Jocić je u norveškom logoru smrti izgubio strica, za koga kaže da je bio jedan od organizatora partizanskih odreda u niškom kraju. Sedmoro njih zarobljeno je 1942. godine i odvedeno u Logor na Crvenom krstu, a odatle u Norvešku.

Priča u filmu Logor smrti u Кarašjoku ima i svoju tamnu i svetlu stranu. Zarobljenim i mučenim Srbima u logorima pomagala su norveška deca, donoseći hranu, odeću i lekove. Dok od srpskih interniraca niko više nije među živima, ta norveška deca koja su rizikovala živote još uvek žive. Njih četvoro svedoči i u ovom filmu.

Direktor fotografije, Terije Holm, kaže da ni sam nije mnogo znao o ovom periodu norveške istorije.

“Motivacija je bila da se sačuva sećanje na jedno stradanje, na vrlo mračnu stranu norveške istorije o kojoj se malo zna. Nadam se da će ovim filmom mnogi ljudi u Norveškoj i van nje saznati šta se zaista dešavalo tokom tih ratnih godina”, istakao je Holm.

Režiju filma potpisuje Кjetil Palmkvistor, a nakon niške premijere Logor smrti u Кarašjoku premijerno će biti prikazan u Beogradu, u bioskopu Balkan Sinema, 27. avgusta u 19 časova.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com