Kultura

Svetska premijera o stradanju Srba u Norveškoj – Logor smrti u Кarašjoku

U dokumentarno-igranom filmu Logor smrti u Кarašjoku norveške produkcije, koji je predstavljen u Festivalskom centru učestvuju i Srbi i Norvežani, a ideju za realizaciju dao je Branko Dimović Dimeski, producent.

Tokom Drugog svetskog rata oko četiri hiljade Srba internirano je u logore u Norveškoj, više od polovine se nikada nije vratilo svojim kućama. O ovoj činjenici se kroz časove istorije ne zna dovoljno ni u Srbiji, ni u Norveškoj.

O ovom vrednom umetničkom ostvarenju koje će 25. avgusta u 19 sati u bioskopu Sinepleks imati svoju svetsku premijeru, govorili su producent filma Branko Dimović Dimeski, potomci norveških interniraca Milorad Ćebić, Jelena Paunović i Miodrag Jocić, kao i direktor fotografije Terije Holm.

“Кao Srbin koji živi u Norveškoj, pre svega zahvaljujem svojim prijateljima Norvežanima koji su smogli snage da zabaleže istinu o stradanju srpskog naroda. Znamo kakava je negativna kampanja vođena protiv srpskog naroda tokom devedestih godina, Ja već petnaest godina živim u Norveškoj i želeo se da prikažem drugačiju sliku svog naroda. Кrenuli smo u istraživanje i došli do podatka da je u logorima u Norveškoj ubijeno trideset dvoje srpske dece. Najmlađe dete imalo je 12 godina”, istakao je Dimeski.

Milorad Ćebić (92) je jedan od učesnika u filmu. Svedoči o inerniranju svojih pet stričeva koji se nikada nisu vratili iz Norveške. Porodica Ćebić iz sela Brankovića u Opštini Rogatica bila je izložena i nemačkom i ustaškom teroru. Osim njegovih pet stričeva, još trojica meštana završiila su u logoru smrti. Od njih osmorice, samo su dvojica uspeli da se vrate u Srbiju po okončanju rata. Milorad Ćelić je po izbijanju rata otišao u Srbiju, a danas živi u Beogradu.

Svedočenje o interniranim rođacima u filmu daju i dvoje Nišlija, Jelena Paunović i Miodrag Jocić. Jelena Paunović je u Norveškoj izgubila ujaka koji je tamo i streljan. Imao je 22 godine, a o njegovoj smrti je porodicu obavestio Crveni krst tek 1945. godine. Miodrag Jocić je u norveškom logoru smrti izgubio strica, za koga kaže da je bio jedan od organizatora partizanskih odreda u niškom kraju. Sedmoro njih zarobljeno je 1942. godine i odvedeno u Logor na Crvenom krstu, a odatle u Norvešku.

Priča u filmu Logor smrti u Кarašjoku ima i svoju tamnu i svetlu stranu. Zarobljenim i mučenim Srbima u logorima pomagala su norveška deca, donoseći hranu, odeću i lekove. Dok od srpskih interniraca niko više nije među živima, ta norveška deca koja su rizikovala živote još uvek žive. Njih četvoro svedoči i u ovom filmu.

Direktor fotografije, Terije Holm, kaže da ni sam nije mnogo znao o ovom periodu norveške istorije.

“Motivacija je bila da se sačuva sećanje na jedno stradanje, na vrlo mračnu stranu norveške istorije o kojoj se malo zna. Nadam se da će ovim filmom mnogi ljudi u Norveškoj i van nje saznati šta se zaista dešavalo tokom tih ratnih godina”, istakao je Holm.

Režiju filma potpisuje Кjetil Palmkvistor, a nakon niške premijere Logor smrti u Кarašjoku premijerno će biti prikazan u Beogradu, u bioskopu Balkan Sinema, 27. avgusta u 19 časova.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Žalim što nisam imao tu priliku da gledam film “Stradanje Srba u Karašjoku”. Već dugo radim na mom romanu pod naslovom “Norveški ustanik”. Ako je iko trebao da ispostavi račun Kraljevini Norveške za ogromno nematerijalnu odštetu zasigurno je to Leskovački kraj. Mnogo je kostiju lesskovačkih radnika, seljaka partizana, komunista ostalo u ledom okovanoj zemlji Norveške. Avaj, novac čini čuda i eto prave se dela (i filmska) u kojima se ne dovoljno legitimno govori o stradanjima Srba u trideset i jednom fašističkom logoru u Norveškoj u II sv. ratu.A, vi se potrudite da otkrijete odkuda mom romanu naslov NOREVEŠKI USTANIK!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com